Karp z rodzynkami

Rybę najlepiej podawać z cząstkami cytryny. Sok zaostrzy smak galarety.
/ 25.05.2019 17:59
 
 

30 min, 6 porcji
1 porcja - ok. 340 kcal

Składniki:
- 1 karp ok. 1,3 kg
- 1 włoszczyzna
- 4 łyżeczki żelatyny
- 5 dag rodzynek
- 3 mandarynki
- 1 pomarańcza
- 1 cebula
- 1 łyżeczka oleju
- sól
- pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy

Rybę wypatroszyć, opłukać, pokroić w dzwonka, włoszczyznę obrać, opłukać, wlać 1/2 l zimnej wody, zagotować, posolić, gotować ok. 15 minut, warzywa wyjąć.

Do wywaru dodać ziele angielskie i liść laurowy, zagotować, włożyć rybę, gotować na małym ogniu 5-10 minut, wyjąć, osączyć, ułożyć na półmisku, formując rybę.

Wywar przecedzić, dodać rodzynki, podgotować, wyjąć, wywar przyprawić, wymieszać z sokiem z pomarańczy, wsypać żelatynę, wymieszać do rozpuszczenia.

Cebulkę posiekać, zeszklić na oleju, wymieszać z rodzynkami, farszem przełożyć dzwonka ryby, ozdobić cząstkami mandarynek, zalać tężejącą galaretą, schłodzić.

Nasza rada
- Galareta będzie klarowna, jeśli przecedzimy ją przez sito wyścielone lnianą ściereczką lub podwójną warstwą gazy. Zamiast soku z pomarańczy można ją doprawić do smaku sokiem z cytryny lub octem winnym, dodać odrobinę cukru. Będzie bardziej wytrawna, jeśli do przestudzonego wywaru wlejemy trochę białego wina.
- Po dokładnym opłukaniu rodzynki można ugotować w wywarze lub przesmażyć razem z cebulką. Farsz będzie bardziej esencjonalny, jeśli podlejesz je małą ilością soku z pomarańczy i chwilę poddusisz. Będzie też bardziej aromatyczny i słodkawy.
- Kiedy galareta stężeje, potrawę można udekorować gałązkami natki pietruszki i warzywami z wywaru.
- Rybę najlepiej podawać z cząstkami dokładnie umytej cytryny. Wyciśnięty z niej sok zaostrzy smak galarety.