Nawet najbardziej zdystansowani do grzybów kucharze, zachwalają to proste połączenie smakowe. Grzyby w śmietanie robi się szybko, choć smakiem i wyglądem nie zdradzają, że receptura jest banalna. To wyśmienita potrawa idealna na jesień.
Grzyby w śmietanie - tradycyjny przepis
Pamiętaj, by zbierać okazy nie za młode, i nie za stare. Przy pierwszych łatwo o pomyłkę czy są jadalne, a przy starych - o dobry smak i aromat. Najlepsze do grzybów w śmietanie są niewielkie egzemplarze leśne, kurki, borowiki, podgrzybki czy rydze. Niektórzy chętnie przygotowują też pieczarki w śmietanie, bo dzięki takim dodatkom danie obiadowe prezentuje się wykwintniej.
Składniki:
- 1 kg grzybów,
- 1 duża cebula,
- 40 g masła,
- 400 ml gęstej śmietany,
- pół pęczka natki pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Grzyby oczyść, umyj, pokrój w paski i włóż do rondla do reszty rozgrzanego masła. Duś kilkanaście minut, często mieszając.
- Cebulę obierz, pokrój w cienkie plastry i usmaż w rondlu na rozgrzanym maśle. Gdy się zrumieni wyjąć z rondla. Dodaj do grzybów, przypraw i razem duś jeszcze kilka minut.
- Zalej śmietaną, zagotuj grzyby w śmietanie, ciągle mieszając.
- Posiekaj natkę pietruszki i dodaj na samym końcu, dopraw solą i pieprzem.
- Grzyby w śmietanie można jeść same albo np. z pieczywem lub puree ziemniaczanym. Świetnie smakują również z plackami ziemniaczanymi, z rozmaitymi mięsami oraz makaronem.
Tekst na podstawie artykułu Katarzyny Majkowskiej. Artykuł pierwotnie opublikowany 28.09.2006.
Zobacz inne artykuły o grzybach:
Przepisy na grzyby - 30 przepisów na dania z grzybami Zupa grzybowa - przepis Magdy Gessler Atlas grzybów jadalnych - najważniejsze gatunki