Ziołowa karkówka z grilla

Jeśli wolisz pikantne dania, przygotowuj karkówkę w ostrej marynacie. Zrób ją np. z czosnku, zielonych oliwek i kaparów albo musztardy, cebuli i odrobiny sosu tabasco.

fot. Fotolia
  • czas wykonania: 20min.
  • ilość kalorii: 230 kcal
  • liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy

Sposób przygotowania

  1. Mięso rozbij kuchennym młotkiem na średniej grubości kotlety. Oprósz solą i pieprzem, odstaw w chłodne miejsce.
  2. Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę. Koperek i bazylię opłucz, posiekaj, zmiksuj z czosnkiem, wymieszaj z olejem.
  3. Przygotowaną pastą natrzyj kotlety. Owiń je folią spożywczą lub włóż do zamykanego naczynia, wstaw na 2–4 godziny do lodówki (im dłużej mięso będzie leżało w marynacie, tym będzie bardziej aromatyczne).
  4. Kotlety ułóż na rozgrzanym ruszcie grilla. Piecz ok. 4–5 min z każdej strony, przewracając, aby się nie przypaliło.
corner1corner2

Tego potrzebujesz:

  • 4 kotlety z karkówki
  • 3 ząbki czosnku
  • pół pęczka koperku
  • gałązka bazylii
  • 2 łyżki oleju  
  • sól
  • pieprz
Przyjaciółka
Oceń przepis 5 5 5 5 5 5 2 głosy
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia: