Płotki pieczone w boczku

Płotki będą bardziej aromatyczne, jeśli zamiast mielonej papryki do marynaty dodasz posiekaną papryczkę chili
/ 25.06.2010 10:24

Przygotowanie 20 min (+ marynowanie 2–3 godz.)
Pieczenie ok. 24 min
Porcja 280 kcal

Przepis na 4 porcje:

- 50 dag sprawionych małych płotek
- 10 dag chudego wędzonego boczku w cienkich plasterkach
- 3–4 małe cebulki dymki
- 5–6 gałązek świeżych ziół (estragonu, bazylii, tymianku, rozmarynu)

Na marynatę:
- 100 ml oleju sojowego
- sok z dużej cytryny
- kieliszek (40 ml) winiaku lub innego aromatycznego alkoholu
- 3–4 łyżki sosu sojowego
- 4 ząbki czosnku
- szczypta mielonej ostrej papryki
- łyżka przyprawy ziołowej do ryb
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:

1. Sprawione rybki opłucz, osusz, włóż do płaskiego szklanego lub ceramicznego naczynia.

2. Na marynatę połącz olej z sokiem z cytryny, alkoholem i sosem sojowym. Dodaj rozgniecione ząbki czosnku, przyprawę ziołową do ryb oraz sporą szczyptę pieprzu i małą soli. Marynatą polej rybki, wymieszaj i odstaw pod przykryciem do lodówki na 2–3 godziny.

3. Płotki wyjmij z marynaty. Do środka każdej z nich włóż plasterki cebulki i kilka listków ziół. Rybki owiń plasterkami boczku, zepnij wykałaczkami.

4. Rybki ułóż na tackach do grillowania, posmaruj marynatą i piecz z obu stron po 10–12 min, aż boczek będzie chrupki. Podawaj z pieczonymi warzywami.

Przepisy na potrawy z grilla - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA