Kalmary z grilla

Przepis pochodzi z restauracji Santorini

Składniki:
- ok. 30 dag mrożonych kalmarów w tubie
- oliwa z oliwek
- oliwki
- chlebek pita

Sos ladolemono:
- sok z połówki cytryny
- 6 łyżek oliwy extra vergine
- koper
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz

Sposób wykonania:

1. Kalmary rozmroź i delikatnie osusz papierowym ręcznikiem. Następnie posmaruj je dokładnie pędzelkiem umoczonym w oliwie. Ułóż na rozgrzanym ruszcie i grilluj przez 15 minut. Potem przełóż na drugą stronę i grilluj jeszcze 10 minut.

2. Przygotuj sos: sok z cytryny, oliwę z oliwek i koper przełóż do wysokiego naczynia. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zmiksuj blenderem na gęstą masę.

3. Gorącego kalmara zdejmij z grilla i natnij tubę w paseczki. Serwuj z sosem ladolemono, oliwkami i zgrillowanym chlebkiem pita.

Kulinarne inspiracje - forum >>

Party - Żyie gwiazd!
Oceń artykuł 5 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia: