Grillowane kotleciki na patyku

Mielone z grilla? Czemu nie! Spróbuj, a przekonasz się, że są jeszcze smaczniejsze od tych z patelni!
/ 16.05.2010 10:43

Przygotowanie i pieczenie ok. 40 min * 1 porcja – ok. 170 kcal

Składniki na 8 porcji:

- 50 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
- 1 kajzerka
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- pół strąka papryki
- 2 łyżki tartej bułki
- 1 łyżka oleju
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
1. Bułkę namocz w mleku, a następnie dokładnie odciśnij.

2. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj. Paprykę umyj, usuń nasionka, pokrój w kosteczkę.

3. Do mięsa dodaj odciśniętą bułkę, posiekane warzywa, jajko i tartą bułkę. Wszystko dokładnie wyrabiaj, doprawiając do smaku solą i pieprzem.

4. Drewniane patyczki posmaruj olejem. Z masy uformuj podłużne kotleciki, nadziewaj je pojedynczo na patyczki i lekko dociskam.

5. Piecz na ruszcie ok. 15 min, co jakiś czas obracając.

Przepisy na potrawy z grilla - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA