- 60 dag mielonego mieszanego mięsa
- 1 kajzerka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- słoiczek oliwek nadziewanych papryką
- zielenina
Sposób wykonania:
1. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.
2. Kajzerkę namoczyć w wodzie lub mleku, odcisnąć, wymieszać z mięsem i posiekanym czosnkiem z cebulą, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wyrobić (można dodać 1 jajko, ale nie jest to konieczne).
3. Oliwki osączyć z zalewy, połowę pokroić.
4. Z mięsa formować nieduże kulki, do środka każdej włożyć oliwkę, spłaszczyć.
5. Przygotowane kotleciki ułożyć na tacce lub ruszcie, grillować po 5 minut na każdej stronie, odstawić na bok, żeby „doszły”.
6. Przełożyć kotleciki na półmisek, obłożyć pokrojonymi oliwkami i zieleniną, pyszne na ciepło i na zimno.