Karkówka z grilla - przepis

Karkówka to już nasza polska grillowa tradycja!
/ 23.05.2012 15:11

Przygotowanie 30 min * grillowanie ok. 15 min * 1 porcja – ok. 390 kcal

Składniki na 6 porcji:
- 1 kg schabu karkowego bez kości
- 5 łyżek oleju
- łyżka papryki ostrej lub słodkiej
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebulki szalotki
- po łyżeczce mielonego kminku i imbiru
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
1. Czosnek i szalotki (możesz użyć zwykłej cebuli) bardzo drobno posiekaj, utrzyj z solą i pieprzem, połącz z pozostałymi przyprawami.

2. Mięso opłucz, osusz, pokrój na plastry grubości ok. 1 cm, natrzyj mieszanką przypraw, skrop olejem, odstaw na 1 godz. w chłodne miejsce. 

3. Plastry mięsa połóż na ruszcie, piecz 6–8 min, odwróć i grilluj z drugiej strony 6 min. Podaj od razu z warzywami i sosami.

Redakcja poleca

REKLAMA