Potrawy z grilla - czy dziecko je może jeść

Wiosną i latem przydomowe ogródki wypełniają się grillowiczami. Koniecznie przeczytaj, czy i co dzieci mogą jeść z grilla!
/ 22.04.2009 14:00
Mięso z grilla jest smaczne, kruche, soczyste i nie szkodzi, ale niezwykle ważny jest sposób jego przyrządzania. Nie należy mięsa piec bezpośrednio na ruszcie, tylko zawinięte w folię aluminiową. Tak samo trzeba postępować z rybami. W przeciwnym razie wytapiający się z mięsa tłuszcz będzie kapał na węgiel. Wtedy powstanie rakotwórczy dym, który unosząc się, nasyci każdą porcję.

Dzieci nie powinny jeść grillowanych kiełbas
(a także innych grillowanych wędlin, parówek, serdelków), bo podczas ogrzewania w temperaturze powyżej 170°C powstają w nich szkodliwe substancje (nitrozaminy). Pyszne i zdrowsze niż gotowane są grillowane warzywa (np. cukinia, papryka, pomidory), gdyż zachowują wszystkie cenne substancje, które bezpowrotnie „uciekają” podczas gotowania.
Warto pamiętać, by nie spiekać nadmiernie potraw – mięso i warzywa muszą być upieczone, ale jednocześnie pozostać soczyste i kruche.


Czy wiesz, że... słodkie pianki można piec w ognisku?

Wieczorne ognisko urozmaicą pianki Chamallows Barbecue Haribo – gorący kremowy przysmak w chrupiącej skórce. Pianki opiekane w ognisku (lub nad grillem) od lat są popularne w Stanach Zjednoczonych. To prosta i smakowita propozycja na udane zakończenie uczty. Wystarczy nadziać pianki na patyk i opiekać je kilka minut nad ogniem, aż przybiorą złocistą barwę.

Redakcja poleca

REKLAMA