Zdrowe burgery z kuskusem i warzywami

Dietetyczne, oryginalne i pyszne!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Zdrowe burgery z kuskusem i warzywami
serwis prasowy Kupiec
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 200 g kaszki kuskus
  • 30 ml wody
  • 30 ml mleka
  • sól
  • pieprz
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 3 pomidory
  • kilka liści rukoli
  • oliwa z oliwek
Ciasto francuskie ze szpinakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na zdrowe burgery!

  1. Podgrzej w garnku wodę i mleko, następnie wsyp kuskus.
  2. Gotuj na wolnym ogniu, aż kuskus spęcznieje 
i odklei się od ścianek garnka.
  3. Przełóż kuskus do blachy, przykryj folią spożywczą, przyciśnij drugą blachą tak, aby kuskus był rozłożony równomiernie.
  4. Pozostaw do schłodzenia.
  5. W międzyczasie pokrój cukinię w talarki, paprykę w dużą kostkę 
i upiecz na grillu lub patelni grillowej.
  6. Dopraw do smaku solą, pieprzem 
i oliwą.
  7. Pokrój pomidory w plasterki.
  8. Kiedy kuskus będzie dobrze schłodzony, pokrój go w duże krążki, a następnie usmaż z dodatkiem oliwy z oliwek na złoty kolor.
  9. Między dwa krążki kuskusu nałóż łyżeczkę ketchupu, kilka listków rukoli, cukinię i paprykę.

Materiały prasowe, Kupiec

Sprawdź inne przepisy na zdrowe dania:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/2 lata temu
Znakomity, ale aż się prosi o odrobinkę ketchupu. Takiego mocno pomidorowego jak np. Dworski. ^^
/2 lata temu
Ile kcal ma taki jeden burger?