Przygotowanie: 35 min
Składniki dla 4 osób:
- 2 grube filety z dorsza
- 20 dag pomidorków czereśniowych
- 1 żółta papryka
- 1 młoda cienka cukinia
- 4–5 gałązek bazylii
Na marynatę:
- 100 ml oliwy
- 2–3 łyżki sosu sojowego
- 2–3 łyżki soku cytrynowego
- 2 łyżki startej cebuli
- 1–2 zmiażdżone ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Przygotuj marynatę: oliwę, sos sojowy i sok cytrynowy wymieszaj ze startą cebulą zmiażdżonym czosnkiem. Dopraw solą oraz pieprzem.
2. Umyte i osuszone filety pokrój w kostkę. Posmaruj marynatą, odstaw pod przykryciem do lodówki na 30 minut.
3. Paprykę oczyść z pestek, pokrój w kostkę wielkości kostek ryby. Z cukinii odetnij końce, pokrój na plasterki. Zblanszuj przez 2 minuty w osolonym wrzątku. Potem przelej na sicie zimną wodą, osącz. Pomidorki umyj i osusz.
4. Nadziewaj na patyczki rybę na przemian z warzywami. Grilluj szaszłyki przez 20 minut. W czasie pieczenia szaszłyki kilka razy obróć i posmaruj marynatą. Przed podaniem posyp świeżymi listkami bazylii.
Przepisy na potrawy z grilla - forum >>
Szaszłyki rybne z warzywami z grilla
Na szaszłyki doskonale nadają się również inne białe ryby morskie (np. sola