Przygotowanie ok. 15 min * 1 porcja – 510 kcal
Składniki na 4 porcje żeberek z grilla:
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 cebula
- mielona ostra papryka
- mielony imbir
- pół cytryny
- olej
- sól
- pieprz
Sposób wykonania żeberek z grilla:
- Żeberka opłucz, osusz, podziel na 4 porcje.
- Koncentrat pomidorowy wymieszaj z miodem, posiekaną cebulą, sokiem z cytryny i 2 łyżkami oleju. Dodaj po pół łyżeczki papryki i imbiru, oraz sól i pieprz wymieszaj.
- Marynatą posmaruj żeberka, odstaw je na 2–3 godziny w chłodne miejsce.
- Przed pieczeniem z mięsa zdejmij marynatę. Żeberka połóż na ruszcie i piecz po ok. 15 minut z każdej strony.