Schab z wiśniami

Dla wielbicieli zdecydowanych połączeń smakowych.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Schab z wiśniami
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 4 kotlety schabowe
  • 50 dag wiśni
  • 2 szalotki
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki miodu
  • kieliszek wytrawnego czerwonego wina
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka czerwonego octu balsamicznego
  • 4 łyżki oleju
  • laska cynamonu
  • 2 goździki
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • gałązka rozmarynu
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz Cayenne
Schabowe bez bułki tartej - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na schab z wiśniami!

  1. W rondlu zeszklij na łyżce oleju posiekane szalotki. 
  2. Dodaj wydrylowane wiśnie, podlej winem, dodaj miód, goździki, ziele angielskie i cynamon.
  3. Gotuj 5 min na małym ogniu.
  4. Wlej mąkę rozrobioną w kilku łyżkach wody i zagotuj, mieszając.
  5. Gotuj 2 min, aby sos zgęstniał.
  6. Wiśnie przypraw do smaku solą i pieprzem kajeńskim.
  7. Przykryj i zabezpiecz przed wystygnięciem.
  8. Kotlety umyj, oczyść, osusz, natrzyj czosnkiem, rozmarynem i oprósz solą i czarnym pieprzem.
  9. Upiecz na grillu lub usmaż na patelni grillowej na rumiano z obu stron.
  10. Podawaj polane wiśniami i udekorowane świeżym rozmarynem.

Sprawdź inne pomysły na obiad:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)