Idealna, soczysta karkówka z grilla: sekretem jest odpowiednia marynata. Zobacz, jak zrobić pyszny karczek z grilla

soczysta karkówka z grilla fot. Adobe Stock, elmowski
Soczysta karkówka z grilla to przede wszystkim kwestia dobrej jakości mięsa, ale także odpowiednio dobranych przypraw. Przygotuj doskonałą marynatę i przygotuj karczek z grilla, który dosłownie rozpływa się w ustach. Zobacz nasze propozycje na pyszną grillowaną karkówkę na kilka sposobów.
/ 12.05.2023 13:01
soczysta karkówka z grilla fot. Adobe Stock, elmowski

Jak zrobić idealną karkówkę z grilla? Kluczem jest odpowiednio skomponowana marynata oraz przygotowanie mięsa już dzień przed grillowaniem. Dzięki temu mięso przejdzie przyprawami oraz tłuszczem, a po ugrillowaniu będzie miękkie, soczyste i rozpływające się w ustach. Zobacz, jak zrobić karczek z grilla.

Spis treści:

  1. Marynata do karkówki z grilla
  2. Soczysta karkówka z grilla
  3. Karczek z grilla w marynacie miodowej

Marynata do karkówki z grilla

Marynatę do karkówki najczęściej przygotowuje się w wersji paprykowej lub czosnkowej. Podstawą jest jednak sól i pieprz, a także olej lub oliwa. Marynata może być bardziej sucha lub lejąca, ale bardzo ważne jest, aby dokładnie natrzeć mięso z każdej strony. Tej czynności warto poświęcić kilka dobrych minut.

Do przygotowania marynaty możesz także wykorzystać miód oraz musztardę - najlepsza będzie sarepska, miodowa lub dijon. Świetnie sprawdzi się także karczek wymoczony w passacie pomidorowej oraz przyprawach. W ten sposób przygotujesz pyszne i nieoczywiste danie na grilla, dzięki czemu zaskoczysz wszystkich.

Jeśli chcesz przygotować miękkie i soczyste mięso z grilla, zamarynuj je, a następne ugrilluj na tacce lub w folii aluminiowej. Do środka włóż także paprykę, cukinię, pieczarki lub cebulę. Dzięki temu uzyskasz pyszną potrawkę z karkówki oraz grillowane warzywa.

marynata do karkówki z grilla

fot. Jaka marynata do karkówki/Adobe Stock, Edbeck

Soczysta karkówka z grilla: przepis

Soczyste mięso możesz przygotować także bezpośrednio na ruszcie (pamiętaj, aby przed sezonem dokładnie wyczyścić grill), przygotowując dość "mokrą" marynatę. Trzymaj w niej mięso minimum 12 godzin, a najlepiej całą dobę.

Składniki:

  • 6 plastrów karkówki,
  • łyżka przecieru pomidorowego,
  • 2 łyżki miodu (prawdziwego, żadne podróbki),
  • 3/4 szklanki oleju,
  • 3 łyżki sosu sojowego (jak nie mamy sosu, to trzeba posolić mięsko),
  • kilka ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę,
  • pieprz,
  • papryka słodka,
  • bazylia,
  • odrobina gorczycy lub musztardy dijon.

Sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski wlej olej, a następnie dodaj wszystkie przyprawy oraz przecier i przeciśnięty przez praskę czosnek (i musztardę, jeśli używasz).
  2. Całość dokładnie wymieszaj, najlepiej rózgą, a następnie umieść w środku umyte i osuszone plastry karczka. Ubierz rękawiczki i dokładnie "wymasuj" mięso w przyprawach.
  3. Tak przygotowane mięso pozostaw na 12-24 godziny w lodówce (pod przykryciem).
  4. Następnie ułóż mięso na rozgrzanym ruszcie lub tacce i grilluj ok. 10-12 minut z każdej strony. Grill musi być mocno rozgrzany.

karczek z grilla

fot. Soczysta karkówka z grilla/Adobe Stock, myviewpoint

Karczek z grilla w marynacie miodowej

Marynata miodowa to świetny sposób na to, aby przygotować karkówkę w bardziej łagodnej wersji. Tak ugrillowane mięso idealnie pasuje do sałatek i pieczonych ziemniaczków. Możesz je także podać jako danie obiadowe - na pewno wszystkim będzie smakować.

Składniki:

  • kilogram karkówki w plastrach (ok. centymetr grubości),
  • ok. 5-6 łyżek miodu,
  • łyżka musztardy Dijon,
  • 2 łyżeczki sosu sojowego,
  • sól i pieprz,
  • łyżka słodkiej papryki,
  • kilka gałązek rozmarynu,
  • łyżka majeranku.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie przyprawy wymieszaj z musztardą, miodem i sosem sojowym. Wymieszaj rózga, a następnie umieść w środku umyte i osuszone mięso.
  2. Dokładnie natrzyj karkówkę marynatą i odstaw na ok. 12 godzin w lodówce.
  3. Następnie umieść karczek na grillu - bezpośrednio na ruszcie. Grilluj ok. 10 minut z każdej strony. Na wierzchu umieść gałązki rozmarynu.

karkówka z grilla

fot. Karczek z grilla w miodzie/Adobe Stock, elmowski

Sprawdź też inne pomysły na dania z grilla:

Ile kalorii ma kiełbasa z grilla? Czy można ją jeść na diecie?
Ile kalorii ma kiełbasa z grilla? Czy można ją jeść na diecie?
Kiełbasa z grilla – kaloryczność takiego posiłku zależy od rodzaju kiełbasy i waha się od ok. 200 do ok. 320 kcal. Jest to wartość nieco niższa od kaloryczności surowej kiełbasy. Wynika to z faktu, że podczas grillowania kiełbasa jest pozbawiana części tłuszczu. Ze względów zdrowotnych nie należy jednak kiełbasy grillować zbyt długo, aby się nie przypaliła i nie nasycała niezdrowymi substancjami.
Idealny camembert z grilla - jak go grillować i z czym zaserwować? Oryginalna francuska receptura
Idealny camembert z grilla - jak go grillować i z czym zaserwować? Oryginalna francuska receptura
Camembert z grilla można zrobić na grillu węglowym, ale też elektrycznym lub na patelni. Wystarczy 10 minut na grillu, by camembert zrobił się płynny w środku. Grillując camembert, uważaj, by nie przebić jego delikatnej skórki. Owiń go folią dla dodatkowej ochrony. Grillowany camembert podaj z dodatkami: grzankami, żurawiną, warzywami. Serwuj go jako danie główne lub przystawkę. Oto przepis na grillowany camembert, który przekazali mi francuzi.
Sałatki z dyni na kilka sposobów: wypróbuj wersję grillowaną lub pumpkin bowl food
Sałatki z dyni na kilka sposobów: wypróbuj wersję grillowaną lub pumpkin bowl food
Sałatki z dyni to świetna propozycja na jesienną przekąskę albo dodatek do dania głównego. Może także sprawdzić się jako pełnowartościowy posiłek w ramach lunchu, kolacji czy lekkiego obiadu. Dynię do sałatki możesz podsmażyć, zgrillować, upiec albo ugotować. Przygotuj klasyczną sałatkę lub sięgnij po super odżywczy bowl.
Grillowany arbuz na 2 sposoby - nietypowa przekąska na letnie imprezy
Grillowany arbuz na 2 sposoby - nietypowa przekąska na letnie imprezy
Grillowany arbuz świetnie smakuje solo, ale możesz go zaserwować również z dodatkami. Proponujemy wariant z miodem i tymiankiem, albo z serem feta, miodem i sosem sojowym. Ten deser z grilla będzie stanowić idealne zwieńczenie letniej imprezy i z pewnością zaskoczy wszystkich twoich gości.
Lekkostrawny grill. Jakie posiłki z grilla można jeść na diecie lekkostrawnej? 8 pomysłów i przepisów
Lekkostrawny grill. Jakie posiłki z grilla można jeść na diecie lekkostrawnej? 8 pomysłów i przepisów
Grillowane na diecie lekkostrawnej jest możliwe. Musisz jedynie stosować kilka prostych zasad: grillować z wykorzystaniem folii aluminiowej i nie jeść przypieczonych, spalonych elementów potraw grillowych. Oto lekkie menu na grilla, które zasmakuje i nie zaszkodzi. Poznaj pomysły na: lekkie warzywa, krewetki, ryby i mięso.
Kasza bulgur z grillowanym bakłażanem - przepis na jednogarnkowe danie z kaszą
Kasza bulgur z grillowanym bakłażanem - przepis na jednogarnkowe danie z kaszą
Kasza bulgur z bakłażanem, serem feta i pomidorami suszonymi to pyszne jednogarnkowe danie dla całej rodziny.

Redakcja poleca

REKLAMA