Pikantno–słodkie udka z grilla

Miodowo-imbirowy przysmak
/ 03.06.2009 09:32
Składniki:
- 4 udka kurczaka
- 3 łyżki sosu sojowego
- 5 łyżek alkoholu
- 4 łyżki miodu
- pół łyżki imbiru w proszku albo startego kłącza
- sól czosnkowa

Sposób wykonania:

Udka umyć, dokładnie osuszyć, można każde podzielić na 2 części albo pozostawić w całości.
Sos sojowy wymieszać z alkoholem, np. brandy, miodem, imbirem i solą czosnkową, posmarować udka, włożyć do miseczki, przykryć, odstawić przynajmniej na pół godziny, kilka razy obrócić.
Udka wyjąć, starannie osączyć, ułożyć na tackach do pieczenia albo na aluminiowej folii i grillować ok. 30 min, od czasu do czasu obracając.
Po tym czasie sprawdzić, czy mięso jest upieczone przy kości (nakłuć i gdy wypłynie jasny sok, jest gotowe).
Podawać z sałatką.

Redakcja poleca

REKLAMA