Nadziewane pieczarki z grilla

Myjąc pieczarki, staraj się ograniczyć ich kontakt z wodą, żeby nie straciły jędrności i nie poczerniały

fot. A. Rogalski
Przygotowanie: 25 min

Składniki na 4 porcje:
- 8 dużych (mniej więcej jednakowej wielkości) pieczarek
- 25 dag owczego twarożku
- 1 cebula
- 1 cytryna
- 2–3 ząbki czosnku
- 3 łyżki posiekanej bazylii
- 2 łyżki posiekanego tymianku
- 5 dag masła
- 1/2 strączka chili
- sól, pieprz
- gałązki ziół do dekoracji

Sposób wykonania:

1. Pieczarki oczyść gąbką albo szczoteczką. Opłucz i osusz na papierowym ręczniku.  Odetnij nóżki. Kapelusze ułóż wewnętrzną stroną do góry i skrop sokiem z cytryny. Będą smaczniejsze, jeżeli posypiesz je szczyptą soli i pieprzu.

2. Przygotuj farsz: obraną cebulę drobno posiekaj. Nóżki pieczarek drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce. Cebulę i posiekane nóżki pieczarek dodaj do twarożku razem z tymiankiem i bazylią. Dopraw skórką otartą z cytryny. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do farszu. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

3. Przygotowany farsz dokładnie wymieszaj. Na dno kapeluszy pieczarek włóż po kawałku masła. Każdą pieczarkę napełnij taką ilością przygotowanego farszu, aby uzyskały efektowny kulisty kształt.

4. Napełnione farszem kapelusze pieczarek ułóż na aluminiowej tacce do grillowania. Piecz na wysoko podniesionymruszcie około 20 minut. Po zdjęciu z rusztu posyp posiekaną drobno papryczką chili.
Przed podaniem udekoruj gałązkami świeżych ziół. Do faszerowanych pieczarek możesz podać upieczone na grillu grzanki.

Przepisy na potrawy z grilla - forum >>
Ciasto francuskie ze szpinakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ (0)
KOMENTARZE (0)