Grillowane żeberka w miodzie

Sezon grillowy w pełni!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Grillowane żeberka w miodzie
www.beatapolatynska.pl/licencja
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 2 łyżki miodu
  • cebula
  • mieszanka suszonych ziół, np. prowansalskich, włoskich
  • 1/2 cytryny
  • sól
  • pieprz
  • olej
Zupa serowa z grillowanymi brokułami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na grillowane żeberka w miodzie!

  1. Żeberka opłucz, osusz, podziel na 4 porcje.
  2. Miód wymieszaj z posiekaną cebulą, sokiem z cytryny i 2 łyżkami oleju.
  3. Dodaj pół łyżeczki ziół, sól i pieprz.
  4. Wymieszaj.
  5. Marynatą posmaruj żeberka, odstaw je na 2-3 godziny w chłodne miejsce.
  6. Przed pieczeniem z mięsa usuń marynatę.
  7. Żeberka połóż na ruszcie i piecz ok. 15 minut z każdej strony.
  8. Żeberka przed pieczeniem dobrze jest obgotować w osolonej wodzie ok. 20 minut. Dzięki temu masz pewność, że mięso po grillowaniu nie będzie surowe, a zachowa soczystość i smak.

Sprawdź inne przepisy na dania z grilla:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)