Grillowane polędwiczki w szynce

Przepis idealny na grilla - szynkę możesz zastąpić boczkiem.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Grillowane polędwiczki w szynce
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 duże polędwiczki wieprzowe
  • 12 plasterków szynki parmeńskiej lub cienkich plasterków surowego boczku
  • 6 łyżeczek musztardy (najlepiej dijon)
  • pół szklanki białego półwytrawnego wina
  • 2 duże jabłka
  • tymianek (świeży)
  • pieprz
  • olej
Zupa serowa z grillowanymi brokułami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na polędwiczki grillowane!

  1. Polędwiczki opłucz i osusz papierowym ręcznikiem.
  2. Każdą pokrój na 6 kawałków, zalej winem, dodaj kilka gałązek tymianku i odstaw do lodówki na godzinę.
  3. Wyjmij z zalewy i osusz.
  4. Plasterki szynki lub boczku posmaruj musztardą.
  5. Posmarowaną stroną owiń polędwiczki.
  6. Zepnij roladki wykałaczkami.
  7. Jabłka obierz, lekko oprósz pieprzem, wymieszaj z małą ilością oleju.
  8. Ułóż na tacce do grillowania, opiekaj 2-3 minuty.
  9. Roladki lekko posmaruj olejem, oprósz pieprzem.
  10. Ułóż na grillu i smaż po 3 minuty z każdej strony.
  11. Podawaj z jabłkami.  

Sprawdź inne przepisy na dania z grilla:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/2 lata temu
Smaczne i delikatne poledwiczki,robiłam danie kuchni Lidla na poledwiczki z groszkiem cukrowym,wyszło równie pyszne.