Aromatyczny łosoś z grilla

Jeśli pieczesz rybę bez zawijania w folię aluminiową, koniecznie posmaruj ją oliwą. W czasie pieczenia możesz też oklepywać rybę gałązką rozmarynu.

DRUKUJ PRZEPIS
Aromatyczny łosoś z grilla
Fotolia
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 20 min
Ilość kalorii: 400 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • filet z łososia (ok. 75 dag)
  • 1 cytryna
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • rozmaryn
  • sól
  • pieprz
Zupa serowa z grillowanymi brokułami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Filet opłucz, osusz. Pokrój na 4 porcje.
  2. Cytrynę dokładnie wyszoruj, opłucz, sparz wrzątkiem. Zetrzyj z niej skórkę, wyciśnij sok.
  3. Rybę skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem, natrzyj skórką z cytryny, skrop winem. Odstaw na pół godziny w chłodne miejsce.
  4. Przygotuj 4 kawałki folii aluminiowej. Każdy posmaruj z jednej strony oliwą. Połóż na nim porcję ryby, posyp ją listkami rozmarynu. Dość luźno zawiń w folię.
  5. Rybę ułóż na ruszcie grilla. Piecz ok. 10 min. W połowie pieczenia obróć ją. Podawaj obłożoną plasterkami cytryny.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)