POLECAMY

Poradnik: jak wybrać grill?

Dowiedz się, jak wybrać idealny sprzęt!

Poradnik: jak wybrać grill? fot. Fotolia

Potrawy przygotowywane na prawdziwym ogniu, w plenerze, mają same zalety: są smaczne, zdrowe, a wspólne biesiadowanie zbliża ludzi i jest świetnym sposobem na miłe spędzenie czasu. Jak wybrać grill?

Jak wybrać grilla?

  • Wybór grilla zależy oczywiście od naszych potrzeb i możliwości finansowych. Jeśli decydujemy się na sprzęt przenośny, wybierzmy nieco lżejszy, ale za to stabilniejszy - byle podmuch wiatru na pewno go nie przewróci. Ważne, aby dla każdego był łatwy do rozłożenia.
  • Sam grill to za mało. Trzeba jeszcze zgromadzić niezbędne akcesoria: węgiel drzewny (najlepiej z drzew liściastych), szczypce do obracania potraw, opiekacze do mięsa i ryb. Przydatne są też dziurkowane tacki z aluminiowej folii, które zapobiegają ściekaniu tłuszczu na palenisko.
  • Palenisko nie powinno być bardzo głębokie, by paliwo nie rozpalało się zbyt długo. Warto wyłożyć dno folią aluminiową i przysypać piaskiem, który wchłonie kapiący tłuszcz oraz zapobiegnie wybuchom ognia.
  • Jaki ruszt będzie odpowiedni? Dla 4-6 osób potrzebny jest ruszt o rozmiarach przynajmniej 30 na 30 cm albo o średnicy 35 cm. Powinien być solidny i przede wszystkim nierdzewny. Może być wykonany z żeliwa, aluminium albo chromowanej stali nierdzewnej.
  • Palenisko musi być stabilne, nawet gdy umieścimy je na nierównym terenie. Sprawdź, czy grill ma solidnie umocowane i mocno przykręcone nóżki. Dobrze, gdy są one regulowane.
  • Osłona powinna być wykonana z metalowej blachy. Chroni palenisko przed wiatrem, ogranicza pryskanie tłuszczu, a jednocześnie, dzięki specjalnym wcięciom, pozwala umieszczać ruszt na różnych wysokościach. Można powiesić na niej szczypce.
  • Dodatkowa taca będzie bardzo przydatna i wygodna. Można postawić na niej naczynia z przygotowanymi do grillowania potrawami, przyprawy oraz inne niezbędne drobiazgi. A poza tym, dzięki niej nóżki są bardziej stabilne.
Na podstawie artykułu Małgorzaty Świgoń z "Przyjaciółki"

Zobacz też pomysły na dania z grilla:

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
/rok temu
Trochę już tych grillów sprawdziłam i wiem, że po pierwsze nie ma jak węglowy po drugie nie ma jak Weber. A dlaczego? Bo jest dobrze wykonany, porządny, to grill na lata no i wiemy, że nie został wyprodukowany z jakichś podejrzanych materiałów. Ma aż 10 lat gwarancji. Ja swój mam z web-grille, bo to autoryzowany partner Webera, sprawuje się świetnie.
/rok temu
a co to za cudo? jakiś elektryczny grill?
/rok temu
Jak ktoś ma odpowiednią płytę indukcyjną to polecam infi-grilla. My na prezent dostaliśmy i sprawdza się świetnie. No i dużo zdrowiej i czyściej to wychodzi niż normalny grill.