Grillowanie ryb

To naprawdę proste!

Ryby do grillowania muszą być świeże (nie pieczemy mrożonych!). Każdą sprawioną sztukę przyprawiamy sokiem z cytryny lub białym wytrawnym winem. Dzięki temu zyska wyrazisty smak i nie rozpadnie się podczas pieczenia. Chude ryby można skropić olejem lub posypać wiórkami masła, potem przyprawami i np. włożyć do łapki do grillowania.

ABC pieczenia
• Najwygodniej piec całe ryb lub filety na folii lub na tackach aluminiowych. Pamiętaj, by kłaść je i przypiekać najpierw stroną ze skórką – wtedy nie rozpadnie się i będzie bardziej zwarta.
• Jak sprawdzić czy danie jest gotowe? Jeśli rozchylisz mięso i jest ono szkliście białe, możesz zdejmować je z rusztu!

Jak pozbawić ryby ostrego zapachu
Jest na to kilka sposobów, oto niektóre z nich:
• można ryby obłożyć plasterkami cebuli i posiekanym czosnkiem
• skropić octem lub sokiem z cytryny, odstawić na godzinę
• namoczyć w mleku na noc
• natrzeć ziołami
SKOMENTUJ (0)
Jak zrobić omlet - Kasia gotuje z Polki.pl
KOMENTARZE (0)