Polki.pl
kom. (7)

Grecka potrawka z ryżu i kurczaka

Składniki

  • 1 filet z kurczaka
  • 1 woreczek białego ryżu
  • sól,
  • pieprz,
  • przyprawa do kurczaka,
  • oliwa z oliwek ewentualnie olej,
  • papryka słodka oraz ostra,
  • 2 łyżeczki bazylii.

Sposób przygotowania

Kroimy w paseczki fileta z kurczaka, wkładamy do miski posypujemy solą, pieprzem, papryką oraz przyprawą do kurczaka oraz 1 łyżeczką bazyli - wszystko należy wymieszać z 1 łyżeczką oliwy i odczekać 20 minut.

Następnie pieczemy na rozgrzanym tłuszczu oliwie.

Gotujemy ryż na półtwardo, a następnie wsypujemy na patelnię na której piekliśmy fileta. Wszystko mieszamy posypujemy przyprawami do smaku i dodajemy 1 łyżeczkę bazyli. Wszystko pieczemy na patelni do uzyskania miękkości.




Oceń 6,00 / 1
Redakcja poleca

Podobne w temacie Kuchnia grecka

  • Fetowa pasta do chleba Upiec paprykę na grillownicy lub w piekarniku, a następnie zmiksować ją z Fetą, oliwą z oliwek i...
  • Feta pieczona Nasmarować plaster fety oliwą z oliwek, posypać oregano, solą i pieprzem, owinąć w folię aluminiową ...
  • Bakłażany z fetą Nagrzać piekarnik do 180-200°. Umyć bakłażany, przekroić wzdłuż, oczyścić z nasionek i wydrążyć...
  • Grecka surówka z białej kapusty Grecka surówka z białej kapusty Kapustę drobno posiekać. Marchew zetrzeć na tarce...

Skomentuj Grecka potrawka z ryżu i kurczaka

Gość We-Dwoje.pl
Komentujesz jako dsfdsfds  /  Wyloguj sięZarejestruj się  /  Zaloguj się

Podobne do Grecka potrawka z ryżu i kurczaka

  • Grecka zupaKuchnia greckaGrecka zupaPrzepis na smakowitą zupę grecką. Wywar z kurczaka nalać do dużego rondla o grubym dnie, i doprowadzić do wrzenia. Dodać ryż, przykryć i gotować na małym ogniu przez 15 minut, aż ryż będzie miękki.więcej »
  • Babka greckaKuchnia greckaBabka greckaMasło utrzeć na puch. W osobnym naczyniu ukręcić kogel-mogel z żółtek i szklanki cukru. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać resztę cukru. Masło utrzeć z koglem-moglem, następnie na przemian...więcej »
  • Kuchnia greckaBakłażany z fetąNagrzać piekarnik do 180-200°. Umyć bakłażany, przekroić wzdłuż, oczyścić z nasionek i wydrążyć miąższ pozostawiając centymetr od skóry.więcej »
  • Kawa grecka frappeKuchnia greckaKawa grecka frappeDo wysokiej szklanki (podobnej jak do piwa) wsypujemy kawę, dolewamy 1/4 szkl. wody, dosypujemy cukier i miksujemy ok.2 min. Powstanie gęsta wysoka piana. Wkładamy do szklanki kulki lodów i uzupełniamy zimną wodą....więcej »
  • Przystawka greckaKuchnia greckaPrzystawka greckaPomidory parzymy, obieramy ze skórek i kroimy na dość grube plastry (ok. 0,5 cm). Fetę kroimy nożem umoczonym w gorącej wodzie na małe kosteczki, układamy po kilka takich kosteczek na każdym plasterku pomidora.więcej »
  • Kuchnia greckaGrecka zapiekankaMięso podsmażyć na patelni, pomidory gotować na wolnym ogniu aż sięwięcej »
  • Pieczarki po greckuKuchnia greckaPieczarki po greckuPieczarki umyć, skropić sokiem z cytryny. Zagotować wodę z oliwą, zmiażdżonymi przyprawami i 1/2 łyżeczką soli. Gotować na małym ogniu 3 min.więcej »
  • Kuchnia greckaFetowa pasta do chlebaUpiec paprykę na grillownicy lub w piekarniku, a następnie zmiksować ją z Fetą, oliwą z oliwek i pieprzem...więcej »
  • Sernik po greckuKuchnia greckaSernik po greckuPiekarnik nagrzewamy na 180 C. Żółtka z cukrem ubijamy mikserem na pulchną masę. Dodajemy mąkę, mieszamy, dodajemy jogurt, mieszamy, skórkę cytrynową i sok z cytryny, mieszamy.więcej »
  • PittaKuchnia greckaPittaCukier puder rozpuścić w wodzie. Drożdże umieścić w misce i zalać je 1/4 ilości wody z cukrem, rozmieszać widelcem i odstawić w cieple miejsce na 10 min. Misę do wyrabiania ciasta wygrzać w piecu. Wyjąc, wsypać do...więcej »
  • Greckie gołąbkiKuchnia greckaGreckie gołąbkiOpłukać i odsączyć liście winogron. Ugotować ryż z 1 szklanką wody. W rondlu rozgrzać 2 łyżki oliwy, podsmażyć cebulkę do zeszklenia, dodać orzeszki chwilę smażyć. Dodać rodzynki, miętę, cynamon, sól,...więcej »
  • Kuchnia greckaFeta pieczonaNasmarować plaster fety oliwą z oliwek, posypać oregano, solą i pieprzem, owinąć w folię aluminiową ...więcej »
  • Pory po greckuKuchnia greckaPory po greckuOdciąć korzonki i pióropusz porów, zostawiając tylko białą i jasnozieloną część i dokładnie umyć. Do teflonowego garnka wlać oliwę, sok z cytryny, ½ szkl. wody, wrzucić czosnek, sól i pieprz i całość...więcej »
  • Zobacz podobne do Grecka potrawka z ryżu i kurczakawięcej podobnych
Zobacz
ostatnie wydanie tygodnika

Wysłanie formularza jest jednoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu We-Dwoje Polki.pl


Forum Przepisy kulinarne