Polki.pl
kom. (9)

Golonka gotowana z jarzynami

Składniki

  • 1 duża golonka wieprzowa (najlepiej tylna),
  • 1 duży seler,

  • 6 średnich marchewek,
  • 3 średnie pietruszki,
  • 1 duży por,
  • 1 duża cebula,
  • 1 kostka rosołowa drobiowo–wołowa,
  • maggi, vegeta, sól, pieprz,
  • kilka łyżek smalcu

Sposób przygotowania

Golonkę opalamy nad ogniem, gdy znajduje się na niej nawet drobna szczecina. Dokładnie myjemy pod strumieniem zimnej wody i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy wodą tak, aby golonka nie wystawała nad jej poziom.

Doprowadzamy do stanu wrzenia, aż pojawią się pierwsze „szumowiny”, usuwamy je nalewką lub łyżką i dodajemy wszystkie obrane i umyte jarzyny oraz wszystkie przyprawy: sól, pieprz, maggi, Vegetę, kostkę rosołową. Gotujemy ok. 3 do 3,5 godziny.

Po tym czasie wyciągamy delikatnie i odstawiamy na talerz. Naczynie żaroodporne wysmarowujemy smalcem i wkładamy golonkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200˚C na ok. 30 minut.




Oceń 2,33 / 3

Robert Sowa o kulinarnych trendach

 
 

Zobacz także

 
 

Podobne w temacie Wieprzowina

Skomentuj Golonka gotowana z jarzynami

Gość We-Dwoje.pl
Komentujesz jako dsfdsfds  /  Wyloguj sięZarejestruj się  /  Zaloguj się

Podobne do Golonka gotowana z jarzynami

Zobacz
ostatnie wydanie tygodnika

Wysłanie formularza jest jednoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu We-Dwoje Polki.pl


Forum Przepisy kulinarne