Drink Sangria

Sangria to słodki napój alkoholowy rodem z Hiszpanii. Konsumuje się ją jako popołudniowo – wieczorny drink. Poznajcie przepis na jej przyrządzenie.
/ 16.08.2010 06:49

Sangria to słodki napój alkoholowy rodem z Hiszpanii. Konsumuje się ją jako popołudniowo – wieczorny drink. Poznajcie przepis na jej przyrządzenie.

Drink Sangria

Fot. Fotolia

Czytaj też: Orzeźwiające drinki na letnie przyjęcia

Nazwa „sangria” pochodzi od słowa „sangrie” czyli krew, ze względu na jej intensywny czerwony kolor. Sangrię warto przygotować właśnie teraz latem, gdy mamy pod dostatkiem świeżych owoców, które są jej podstawowym składnikiem.

Przepis na sangrię

Istnieje wiele przepisów na ten napój – recepty różnią się między sobą w zależności od regionów. Jednak jej podstawowe i niezmienne składniki to: owoce, cukier i czerwone wino. Istnieje też jaśniejsza odmiana sangrii, wywodząca się z Katalonii, do której przygotowania używa się białego wina zamiast czerwonego (lub białego szampana).

Składniki:

  • 2 pomarańcze,
  • 1 jabłko,
  • 2 brzoskwinie,
  • 2 cytryny,
  • 2 laski cynamonu,
  • 6 goździków,
  • 1 laska wanilii,
  • 500 ml dowolnego napoju gazowanego cytrynowego lub pomarańczowego,
  • 1 szklanka brandy,
  • 1 litr wytrawnego wina czerwonego,
  • 120 g cukru.

Wykonanie:

  • Do głębokiego dzbanka lub do dość dużej szklanej wazy wlewamy wino, brandy, sok z jednej cytryny i jednej pomarańczy, wsypujemy cukier, goździki, laski cynamonu i wanilii (przeciętą), a następnie dokładnie wszystko mieszamy.
  • Owoce dokładnie myjemy i kroimy je w kosteczkę bez obierania ze skórki. Pomarańcze i cytryny kroimy w cienkie krążki. Dodajemy do napoju owoce, mieszamy i przykrywamy misę z sangrią transparentną folią kuchenną.
  • Tak przygotowaną sangrię odstawiamy do lodówki na całą noc, a na moment przed spożyciem wlewamy do niej napój gazowany (cytrynowy lub pomarańczowy).

Zobacz też: Biała sangria

Redakcja poleca

REKLAMA