Polki.pl
kom. (4)

Domowa hodowla ziół

Zioła leczą, ale nie tylko. Świeże zerwane bezpośrednio przed użyciem, dodają potrawom niepowtarzalny smak . A poza tym doskonale pachną i mogą stać się idealną ozdobą domowych balkonów, tarasów a także kuchennych parapetów. Warto więc uprawiać zioła w domu.

Wydawałoby się, że domowa hodowla ziół jest trudna. Nic bardziej mylnego. Należy tylko przygotować odpowiednie do wymagań rośliny podłoże i dobrać wielkość pojemnika do rozmiarów rośliny. Pojemniki powinny być tak duże, aby korzenie rośliny mogły się swobodnie rozwijać. Na każdym opakowaniu ziółka znajdziemy informację, ile nasion umieścić w doniczce i po jakim czasie spodziewać się plonów.

Bardzo istotne znaczenie w domowej hodowli jest podłoże. Dla większości ziół najlepsza jest gleba przepuszczająca powietrze. Najlepiej sprawdza się mieszanka ziemi gliniastej i torfu, nieco wzbogacone nawozem. Taką mieszankę bez problemu można kupić w sklepach ogrodniczych. Nie należy stosować uniwersalnej ziemi do kwiatów. Zawiera ona bowiem zbyt dużo nawozu, którego zioła nie tolerują. Koniecznie pamiętać należy także o zapewnieniu dobrego drenażu w doniczkach, dzięki któremu nadmiar wody będzie odprowadzany. Na dnie doniczki powinno się umieścić żwir lub łupki gliniane.

Zioła należy podlewać z umiarem, ale także nigdy nie doprowadzić do sytuacji, że podłoże całkowicie wyschnie. Może to spowodować szybkie zwiędnięcie naszych roslinekł. Na balkonie i tarasie zioła podlewa się niezbyt obficie. Natomiast te na parapecie okiennym muszą być podlewane częściej, ponieważ powietrze w pomieszczeniach jest suche.

Kolejną zasadą udanej domowej hodowli ziół jest odpowiednie nasłonecznienie. Zioła uwielbiają światło i należy im go dostarczyć jak najwięcej. Dlatego też idealnym miejsce ma taką małą plantację jest okienny parapet, najlepiej od strony południowej.

Dzięki uprawie ziół w mieszkaniu zapewnimy sobie pachnące, świeże przyprawy, które wpływają korzystnie na organizm człowieka. A jak to jest radość, kiedy uda się wyhodować pierwsze własne zioła. Wówczas można je zasuszyć, zamrozić, zakonserwować w occie lub oliwie i w ten sposób cieszyć się nimi przez cały rok.

SAM




Oceń 4,00 / 1

Łosoś faszerowany - Kasia gotuje z Polki.pl

 
 

Zobacz także

 
 

Podobne w temacie Rośliny, krzewy

Skomentuj Domowa hodowla ziół

Gość We-Dwoje.pl
Komentujesz jako dsfdsfds  /  Wyloguj sięZarejestruj się  /  Zaloguj się

Podobne do Domowa hodowla ziół

Zobacz
ostatnie wydanie tygodnika

Wysłanie formularza jest jednoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu We-Dwoje Polki.pl


Forum Dom i ogród