Krzesła ustaw równolegle do stołu, pamiętając, aby nikomu nie przeszkadzały nogi stołu.
Obrus może być biały, bo zawsze wygląda elegancko, ale nie jest to regułą. Pamiętaj, że kolorowy musi pasować do twojej zastawy.
Ułóż nakrycia zgodnie z zasadami
A. Zastawa. Najpierw połóż duże płaskie talerze do dania głównego, a na nich głębokie do zupy (jeśli przewidziałaś ją w menu). Jeżeli natomiast nie częstujesz gości zupą, na dużym talerzu ustaw zakąskowy.
B. Sztućce. Zasadą jest, że skrajnych sztućców używa się najpierw. Z prawej strony nakrycia umieść nóż ostrzem do talerzy, a za nim łyżkę (jeśli podajesz zupę) grzbietem do obrusa. Z lewej strony połóż widelec, a łyżeczkę zwróconą w lewą stronę nad nimi. Jeśli chcesz podać także widelczyk do ciast, połóż go równolegle do łyżeczki, ale odwrotnie – zwracając w prawo.
C. Kieliszki. Postaw po prawej stronie nakrycia nad nożem. Ten, do którego będzie wcześniej nalewany trunek, umieść bliżej prawej ręki. Kielich lub wysoka szklanka do wody powinna znaleźć się w ich pobliżu.
D. Serwetki. Na uroczyste okazje najodpowiedniejsze są bawełniane lub lniane, pasujące do obrusa. Złóż je prosto, np. w prostokąt, i przewiąż wstążeczką lub zepnij dekoracyjną obrączką. Ułóż na talerzu lub z lewej strony nakrycia, za sztućcami.