Żywienie psa domowym jedzeniem

jedzący pies fot. Fotolia
Gotowa karma jest wygodna, ale jedzenie, które sama przygotujesz, z pewnością bardziej psu zasmakuje i lepiej mu posłuży. Skorzystaj z naszych przepisów dla dorosłego psa.
Małgorzata Świgoń / 21.11.2017 04:00
jedzący pies fot. Fotolia


Psie karmy dostępne w sklepach bywają bardzo różne. Tylko te dobrej jakości dają nam pewność, że nie zaszkodzą zdrowiu zwierzęcia. Trzeba stosować je zgodnie z zaleceniami producenta, bo są dokładnie zbilansowane pod względem zawartości witamin i mikroelementów.
Jednak codzienne jedzenie tych samych "kulek" może się znudzić nawet najmniej wybrednemu psu. Przekonasz się, z jaką przyjemnością twój pupil wyliże miskę, gdy sama przygotujesz mu pyszny posiłek. Zanim zabierzesz się za gotowanie pamiętaj, że:

  •  Jeśli pies nie jest alergikiem, możesz mu podawać wszystkie gatunki mięsa.
  •  Dla psa najbardziej wartościowe jest mięso - z ludzkiego punktu widzenia - najgorszego gatunku, takie, które zawiera chrząstki, powięzi, tkanki łączne, itp.
  • Wołowinę, koninę, baraninę, jagnięcinę możesz podawać surową i gotowaną.
  •  Mięso wieprzowe i drobiowe należy ugotować.
  •  Jeśli chcesz podać podroby, wybierz cielęce i ugotuj.
  •  Mięso uzupełniaj dużą ilością warzyw. Unikaj jedynie cebuli i czosnku, warzyw strączkowych (zwłaszcza grochu i fasoli). Ziemniaki podawaj w postaci puree.
  • Nie podawaj białych kasz, typu pęczak.
  •  Nie dawaj psu kości wieprzowych, drobiowych, ościstych ryb, wywarów mięsnych, czekolady i wyrobów czekoladopodobnych, wędlin, słonych i pikantnych potraw, winogron, rodzynek.

1. Przysmak Milusi

30 dag płatków owsianych, 30 dkg mielonego mięsa wołowego lub drobiowego, 1 marchewka, 1 seler, 3 łyżki oleju, 1 szklanka poszatkowanej białej kapusty.
Płatki ugotuj w niewielkiej ilości wody ze startą marchewką i selerem, dodaj mięso, podduś 10 min. na wolnym ogniu. Ostudź, wymieszaj z poszatkowaną kapustą.

2. Gulasz a' la Reks

20 dag okrawków wołowych, 1 ziemniak, 2 łyżki kukurydzy, 3 marchewki, 2 łyżeczki posiekanej zielonej pietruszki.
Mięso ugotuj z pokrojoną w plasterki marchewką i ziemniakiem. Odlej wodę. Ziemniaka  dokładnie  rozgnieć. Wystudź wszystkie składniki. Wymieszaj z kukurydzą z puszki i natką.

3. Zapiekanka Boba

50 dag mięsa drobiowego, 2 łyżki masła, 1 szklanka mleka, 3 jajka, 3 łyżki tartej bułki, marchewka, posiekana natka pietruszki.
Mięso pokrojone w kawałki włóż do żaroodpornego garnka, dodaj pokrojoną marchew. Jajka wymieszaj z mlekiem i bułką, zalej mięso, wymieszaj z natką. Piecz 20 min. w temp. 180°.

4. Forszmak Rufusa

Opakowanie podgotowanych flaków, 3 marchewki, pietruszka, 3 buraki.
Ugotuj wszystkie składniki, ostudź. Przepuść mięso i jarzyny przez maszynkę z dużymi oczkami. Możesz polać łyżką oleju.

Słodki przysmak ryżowy Ramonka

1 szklanka ugotowanego ryżu, 4 łyżki śmietany lub jogurtu, gruby plaster białego sera, 1 starte jabłko, 2 łyżki miodu, 2 łyżki ziaren słonecznika.
Ugotuj ryż. Gdy wystygnie, wymieszaj ze śmietaną, jabłkiem, pokruszonym serem i pozostałymi składnikami.

Wszystkie dania możesz przygotować w większej ilości i zamrozić i dzięki temu będziesz mieć zapas domowego jedzenia na cały tydzień.

 

Redakcja poleca

REKLAMA