Jak przechować jedzenie?

cukierek22
napisał/a: cukierek22 2011-08-19 22:23
No to faktycznie nie potrzeba kupować skoro wszystko już jest.
Czytałam o tych komorach Miracle Zone, że można sobie ustawić temperaturę na warzywa, owoce, mięso czy ryby i w ten sposób utrzymać świeżość produktów. Najlepiej się to sprawdza do mięs, bo nie trzeba dzień wcześniej wyjmować, żeby rozmrozić.
napisał/a: kropla 2011-08-20 07:55
No właśnie, mięso w takiej komorze może do kilku dni leżeć świeże i nie zamrożone.
Dobre rozwiązanie dla zapominalskich, mnie się kilka razy zdarzyło rozmrażać w mikrofali i ugotować je niestety :)
napisał/a: emila3000 2011-08-21 02:23
kropla napisal(a):Jak ma się system No Frost w lodówce to i pojemniki nie są potrzebne, wystarczą komory temperatury zerowej i inne innowacyjne rozwiązania jakie są zastosowane w lodówkach LG na przykład.


glupota
to jest system usuwajacy wilgoc z lodowki i przy okazji z jedzenia ktore sie tam przechowuje. Pojemniki sa wtedy niezbedne, bo wszystko jest bardzo wysuszone :mad: fajny system - mycie lodwki zajmuje tyle czasu co wrzucenie polek do zmywarki, nawet nie wylaczajac lodowki z pradu i nie oprozniajac jej za bardzo, ale przechowywanie w niej jest troche uciazliwe, bo trzeba pamietac zeby ser schowac chociaz w torebke, dobrze nakryc folia napoczętą smietane itp itd

ja sama uzywam pojemnikow curvera - kupuje je w takich wielopakach w marketach - najczesciej w biedronce wrzucaja i w kauflandzie. w paczce sa po 3-4 pojemniki w roznych wielkosciach. mam ich mase i caly czas brakuje :rolleyes: fajne sa tez torebki strunowe - dawno ich nie widzialam w sklepach, ale upolowalam juz je w katalogu ikei i musze sie po nie wybrac.
napisał/a: kropla 2011-08-22 09:07
No w sumie masz rację, ja też mam różne pojemniki w lodówce, ale miałam na myśli tę komorę świeżość, w której warzywa czy mięso bez pojemników długo zachowują świeżość :)
napisał/a: emila3000 2011-08-22 11:11
mam lodówkę lg, ma niby te pojemniki świeżości, ale tam tez super szybko wysycha wszystko.
napisał/a: kropla 2011-08-23 07:17
Ale w sumie to chyba lepiej jest zabezpieczyć żywność przed wysychaniem niż po kilku dniach wyrzucać obślizgłą wędlinę czy nadgniłe warzywa :)
cukierek22
napisał/a: cukierek22 2011-08-28 17:00
To wszystko zależy od rodzaju przechowywanej żywności.
Ogólnie rzecz biorąc, produkty prędzej czy później się psują, ale takie komory z pewnością są lepszym rozwiązaniem, niż torebka foliowa. Dla lepszej ochrony mięso czy wędliny zawijam w papier śniadaniowy, nie wysychają tak szybko.
napisał/a: kropla 2011-09-01 08:39
No właśnie,najważniejsze, że w takich komorach długo żywność leży, a odpowiednio zabezpieczona nie wysycha. Przecież to nie jest przeznaczone do długotrwałego przechowywania żywności, tylko na kilka dni.
napisał/a: kasica1601 2011-10-12 20:39
Zdecydowanie jestem za pojemnikami oczywiście dobrymi jakościowo
napisał/a: gwiezdna 2012-04-17 09:02
pojemniki owszem, ale najlepiej to mieć lodówkę z No Frost i komorą niskich temperatur, coś w rodzaju srebrnej GB7043PVTZ, pojemniki na warzywa też, ale to ma niemal każda lodówka w swoim wyposażeniu.
GosiaSzkot
napisał/a: GosiaSzkot 2012-05-28 16:09
Zawsze myślałam, że przechowywanie żywności w lodówce to nic skomplikowanego. Wrzucasz i już. Ostatnio wpadł mi w ręce poradnik i byłam w szoku, że tak istotne jest odpowiednie rozłożenie produktów. Powietrze musi swobodnie cyrkulować, a inne produkty powinny znajdować się na poszczególnych półkach. Sceptycznie nastawiona do tego typu pomysłów postanowiłam przeorganizować lodówkę. Szok. To działa. Różnice widać przede wszystkim na warzywach i owocach, które nie więdną tak szybko.
napisał/a: trycja13 2012-06-12 06:38
w pojemnikach zamykanych. swietne sa w ikea :)