Jak przechować jedzenie?

napisał/a: Olga78 , 2009-12-09 13:54
Jak przechowywać jedzenie tak żeby nie wysychało, noe traciło smaku i zapachu? Na święta przygotowuje jedzenie stopniowo bo później się nie wyrabiam... ale nie wiem jak to zrobić, żeby było niemal tak dobre jak zaraz po przygotowaniu! Radźcie!
napisał/a: doti76 , 2009-12-10 23:20
Do tego celu najlepszy będzie pojemnik próżniowy. Ja mam taki: http://dafi.pl/pojemnik-prozniowy--vacuum-dafi-27-l-cat-44-id-57.aspx, ale można tam znaleźć także o mniejszej pojemności i w zestawach. Ja jestem zadowolona, bo należę do osób, które nigdy nie dojadają i wcześniej musiałam wyrzucać dużo jedzenia, bo mi się psuło. W domu - to jeszcze nie było tak źle, bo korzystam z lodówki:D, ale w pracy z tym ciągłym wyrzucaniem jedzenia - to była naprawdę masakra.
napisał/a: mincia30 , 2009-12-29 10:33
Najlepiej przechowywać je w pojemnikach próżniowych. Mam kilka w domu i często pakuję w nie jedzenie, które zostaje np. po jakimś spotkaniu. Mam pewność, że cała lodówka nie przejdzie mi np. zapachem ryb czy mięsa, a poza tym jedzenie w takich pojemnikach długo zachowuje świeżość. Polecam!!
napisał/a: klotylda , 2010-04-09 21:43
Nie mam pojemników próżniowych, ale dobrą lodówkę. Może i wysłużona, ale nieźle chłodzi i wystarczy zwykły pojemnik, żeby jedzenie było odpowiednio przechowywane...
Marta_nowa
napisał/a: Marta_nowa , 2010-11-03 15:51
Ser podobno nalepiej pod przykryciem. Wszysko wyciągać z woreczków foliowych. A sałatę najlepiej obłożyć w gazetę. Żeby chleb szybko nie czerstwiał polecam włożyć do chlebaka kawałek jabłka :) oczywiście zmieniać często - wchłania wilgoć. A owcy nie kłaść razem z jabłkami :) bo szybko dojrzewają. Bananów nie wstawiać do lodówki :)
Jak mi się jeszcze coś przypomni napisze :)
napisał/a: kropla , 2011-05-01 18:34
Najlepiej to mieć lodówkę z systemem No FROST z dwoma parownikami, dwiema oddzielnie pracującymi komorami, które regulują poziom wilgotności w przechowywanych produktach i tym samym zachowują dłuższą ich świeżość.
napisał/a: musztarda , 2011-06-24 21:09
Specjalnie przystosowane do przechowywania żywności pojemniki sprawiają się w tej dziedzinie najlepiej :) Dobre firmy, produkują pojemniki, które nie przejmują zapachów innych potraw, mogą przechowywać zarówno gorące i zimne potrawy, oraz po zdjęciu wieczka nadają się do mikrofalówki. Sporo jest takich na rynku.
napisał/a: Katja30 , 2011-07-18 10:55
Ja też żywność przechowuję w pojemnikach
napisał/a: kropla , 2011-07-18 11:03
Jak ma się system No Frost w lodówce to i pojemniki nie są potrzebne, wystarczą komory temperatury zerowej i inne innowacyjne rozwiązania jakie są zastosowane w lodówkach LG na przykład.
cukierek22
napisał/a: cukierek22 , 2011-07-24 13:37
Ja jestem za pojemnikami, bo po pierwsze jest wszystko poukładane, a ja lubię porządek, a po drugie nic nie przechodzi zapachami.
napisał/a: dorotes , 2011-07-28 20:30
Taka lodówka No Frost to super rozwiązanie! :)
Marzy mi się taka jak tu, ale też sporo kosztuje...

Póki co, korzystam z pojemników próżniowych, dostępne właściwie wszędzie;)
napisał/a: kropla , 2011-07-29 08:29
cukierek22 napisal(a):Ja jestem za pojemnikami, bo po pierwsze jest wszystko poukładane, a ja lubię porządek, a po drugie nic nie przechodzi zapachami.


Ale lodówki Side by Side maja już w środku pojemniki na warzywa, nawet z regulacją wilgotności, komorę niskich temperatur, pojemnik na owoce i warzywa. Przynajmniej ta LG GS 5162 PVMV tak ma.