Zioła w ogrodzie i na balkonie - rady pani domu

Zioła w ogrodzie i na balkonie fot. Fotolia
Jeśli masz odpowiednio duży ogród, przeznacz na te niezwykłe rośliny sporą grządkę. A jeśli dysponujesz tylko balkonem, posadź je chociaż w jednej skrzynce. To źródło smaku i zdrowia.
/ 14.05.2013 11:06
Zioła w ogrodzie i na balkonie fot. Fotolia
Sadząc je w ogrodzie lub na balkonie, znajdź dla nich miejsce blisko domu, aby stale były pod ręką. Żaden glutaminian sodu ani inny polepszacz nie podniesie tak smaku nawet niewyszukanych potraw jak świeże zioła z balkonu czy ogrodu. Ponadto wiele z nich wspomaga trawienie i dostarcza wielu cennych składników mineralnych oraz witamin, a zwłaszcza witaminy C.

Do czego je stosować?

  • Bazylia – nieodzowna do wielu specjałów kuchni włoskiej. Doskonale harmonizuje z pomidorami i czosnkiem, dodaje smaku surówkom i sałatkom.
  • Oregano – doskonałe do pizzy, pasuje też do ryb i pieczeni. Świeżymi listkami posypuje się pomidory, jajka oraz sery o mało wyrazistym smaku.
  • Melisa – jej delikatne listki o lekko cytrynowym zapachu są wspaniałą dekoracją do deserów i ciast. Nadają się też do surówek z kiszonej kapusty, majonezu, marynowanych śledzi, sałatek owocowych. Napar z melisy działa uspokajająco.
  • Mięta – dodaje się ją do sosów, dipów twarożkowych i jogurtowych, młodych ziemniaków oraz czekoladowych deserów i ciast.
  • Rozmaryn – gorzkawe listki ułatwiają trawienie tłuszczów, dlatego warto nimi przyprawiać smażone i pieczone mięsa, pasztety oraz dania z tłustych gatunków ryb.
  • Rzeżucha – skarbnica witamin i składników mineralnych. Stosuj ją tak, jak szczypiorek i natkę pietruszki.
  • Estragon – doskonały do zup, sosów, sałatek, jaj i dań rybnych. Dzięki dodatkowi świeżych listków estragonu kiszone ogórki zachowają jędrność.
  • Koperek – świeży dodajemy do zup (niezbędny do zalewajki), sosów, sałatek, surówek, ryb, mięs, ziemniaków.
  • Lubczyk – uatrakcyjnia smak zup, potraw z roślin strączkowych, ciemnych sosów pieczeniowych, mięs i ryb.

Redakcja poleca

REKLAMA