Zdarza się, że podczas grillowania bardzo dużo czasu spędzamy nie na doglądaniu potraw z grilla, a na jego rozpalaniu. Dlaczego? Czasem nie sprzyja nam wiatr, a czasem... Cóż, nie wybraliśmy odpowiednich materiałów do wytworzenia żaru niezbędnego do przygotowania potraw. Zobacz, na czym można rozpalać grill!
Węgieł, brykiet czy rozpałka?
Czym charakteryzują się wymienione produkty?
- Węgiel drzewny. Nie zawiera w sobie żadnych dodatkowych substancji, ulega całkowitemu spaleniu. Osiąga o wiele wyższą temperaturę żaru, niż brykiet. Kolejną z jego zalet jest fakt, że czasem wystarczy zaledwie 15 minut palenia, aby węgiel osiągnął odpowiednią temperaturę.
- Brykiet. Zazwyczaj trzeba czekać nawet 45 minut, aż brykiet się rozgrzeje. To mieszanka trocin, piasku, substancji nafty i węgla.
- Drewno. Pamiętaj, że nie wolno nigdy grillować na drewnie drzew iglastych - jego żywica pod wpływem bardzo wysokiej temperatury może stać się toksyczna. Zupełnie bezpieczne są za to drzewa owocowe. Ich dym będzie bardzo aromatyczny!
Czytaj więcej na temat grillowania
O czym pamiętać przy rozpalaniu grilla?
- Grill ustaw na równej powierzchni. Osłoń go od wiatru.
- Zanim zaczniesz grillować, posmaruj ruszt olejem. Dzięki temu nic nie będzie się do niego przyklejać.
- Zaczekaj z rozpoczęciem grillowania, aż grill będzie mocno rozżarzony. Na wierzchu powinna zebrać się warstwa popiołu.