POLECAMY

Test okapów kuchennych - który kupić?

Wybór odpowiedniego okapu kuchennego wbrew pozorom nie jest taki prosty. Wysoka cena nie zawsze idzie w parze z jakością. Nawet informacje o dużej wydajności okapu kuchennego podawane przez producentów, nie dają gwarancji lepszego działania.

Test okapów kuchennych - który kupić?

Nie chcesz czuć w powietrzu wczorajszej smażonej ryby, ani dotykać lepkiego osadu z tłuszczu, kiedy gotujesz? Rozwiązaniem jest zainstalowanie dobrego okapu. Jak go znaleźć? Z naszego testu wynika, że stylowy model marki Elica za ponad 4000 zł wypadł znacznie gorzej od okapu z Ikei za niecałe 400 zł.

Jak zainstalować okap kuchenny?

W ramach testu zbadaliśmy w laboratorium 11 modeli okapów w cenach od 399,99 zł do 5299 zł. Eksperci ocenili je w najdrobniejszych szczegółach, żeby znaleźć odpowiedź na pytanie: który wybrać, żeby cieszyć się czystym powietrzem podczas gotowania, a przy tym nie przepłacić.

Zacznijmy jednak od tego, że jakość okapu zależy nie tylko od jego budowy, ale przede wszystkim od sposobu instalacji w kuchni. Każdy okap z naszego testu możesz zainstalować na dwa sposoby: albo jako wyciąg, albo jako pochłaniacz. Na czym polega różnica? Na tym, co dzieje się z zassanym powietrzem po jego przejściu przez filtr okapu.

I tak wyciąg, czyli innymi słowy – okap kominowy – jest podłączony za pomocą rury do przewodu wentylacyjnego. Dzięki temu zapachy, opary i tłuszcze są z kuchni usuwane raz na zawsze – otworem wentylacyjnym na zewnątrz. Aby zamontować okap w ten sposób, musisz mieć w kuchni w odpowiednim miejscu otwór wentylacyjny. Dlatego dobrze jest o tym pomyśleć już na etapie projektowania lub remontowania kuchni.

Ponieważ jednak nie w każdej kuchni taki otwór znajduje się blisko kuchenki, okap można zamontować także jako pochłaniacz. W takim wypadku zassane powietrze przechodzi przez filtry z aktywnym węglem, a następnie, oczyszczone, wydostaje się z powrotem do kuchni. Testy pokazują wyraźnie – ten sam okap zainstalowany jako pochłaniacz działa znacznie mniej skutecznie niż wtedy, kiedy staje się wyciągiem. Kolejnym minusem pochłaniaczy jest wyższa cena eksploatacji. Chodzi o to, że filtry węglowe do tanich nie należą (kosztują, w zależności od modelu okapu, od kilkudziesięciu do nawet kilkuset złotych), a trzeba je regularnie wymieniać, jeśli mają być skuteczne.

Jakie są wyniki testów?

W ramach naszego testu sprawdziliśmy każdy z badanych okapów zarówno po podłączeniu go jako wyciąg, jak i jako pochłaniacz (stąd dwie tabele z wynikami). Co się okazało? Za każdym razem wyciągi otrzymały lepszą ogólną ocenę jakości. Znacznie lepiej pochłaniały zapachy. Nie zawsze jednak radziły sobie z pochłanianiem tłuszczu równie dobrze, jak wtedy, kiedy były zamontowane jako pochłaniacze. Przykład? To chociażby testowane modele Whirlpool i Candy, które jako pochłaniacze usuwały tłuszcz na piątkę, a jako wyciągi były pod tym względem czwórkowe. Niestety z redukcją zapachów oba okapy (a w szczególności Candy) nie radziły sobie prawie wcale, kiedy pracowały w roli pochłaniaczy. Zapachy gotowania będą unosiły się też w kuchniach właścicieli okapów Ikea Nutid i Elica, o ile ci nie zamontują ich w roli wyciągów. Jeżeli jednak zapachy znajdą ujście w otworze wentylacyjnym, oba okapy będą redukowały zapachy wyśmienicie.

Zobacz także: O czym pamiętać kupując elementy wyposażenia wnętrz?

Eksperci przeprowadzający test spostrzegli też różnice między oboma rodzajami montażu podczas badania hałasu, jaki okapy emitują w czasie pracy. Nikt chyba nie lubi, kiedy gotowaniu towarzyszy głośne buczenie okapu. To, żeby okap był cichy, jest jeszcze ważniejsze dla osób, które mają kuchnię otwartą na duży pokój, albo wręcz aneks kuchenny. Wtedy szumienie okapu może zakłócać już nie tylko przyjemność gotowania, ale i czynności wykonywane niekoniecznie w kuchni, jak chociażby oglądanie telewizji czy słuchanie muzyki.

W tabeli z wynikami naszego testu widać wyraźnie, że pochłaniacze pracują generalnie głośniej od okapów kominowych. Z drugiej strony nie ma się co łudzić, że znajdziemy okap cichutki jak myszka. Prawie żaden badanych modeli, zarówno w roli pochłaniacza, jak i wyciągu nie zasłużył na wyższą ocenę za hałas od dostatecznej.

Wydajność to tylko dobre hasło marketingowe

Producenci okapów określają ich wydajność. Co to dokładnie oznacza? Jest to ilość powietrza mierzona w metrach sześciennych, jaka w ciągu godziny jest zasysana przez okap. Wydajność to dla producentów dobre hasło marketingowe – wielu sprzedawców będzie cię próbowało przekonać, że im większa wydajność, tym lepsza jakość okapu. Nic bardziej błędnego…

Wysoka wydajność wcale nie musi oznaczać, że okap będzie dawał lepsze efekty. Poza tym z wysoką wydajnością wiąże się kilka minusów.

Pierwszy z nich to hałas. To proste – im większa wydajność okapu, czyli im więcej zasysa on powietrza, tym głośniej pracuje. Po drugie – im więcej powietrza pochłania okap, tym jednocześnie więcej zabiera nam ciepła z domu i wyprowadza je na zewnątrz (jeśli używamy okapu kominowego). To wiąże się z dodatkowymi kosztami ogrzewania. I trzeci minus wysokiej wydajności – mogący wywołać najpoważniejsze następstwa – to ryzyko, że w kuchni pozostanie zbyt mało świeżego powietrza i tym samym wzrośnie stężenie niebezpiecznego tlenku węgla, czyli czadu. A zatem jeszcze raz przypominany, że jeśli używasz okapu jako wyciągu, nie wolno zapominać o wietrzeniu kuchni. I jeszcze czwarty minus zbyt dużej wydajności okapu – to możliwość powstania efektu różnicy ciśnień. Oczywiście te ostatnie wady związane z wydajnością okapu nieprzystosowaną do objętości konkretnej kuchni dotyczą tylko sytuacji, kiedy korzystasz z wyciągu, a nie pochłaniacza.

Zobacz także: Jak bezpiecznie korzystać z kuchenki mikrofalowej?

Jaką więc wydajność wybrać? Przyjmuje się, że okap powinien przefiltrowywać powietrze w pomieszczeniu co najmniej sześć razy w ciągu godziny. Ale okap idealny to taki, który usuwa jak największą ilość zapachów i tłuszczu przy jak najniższej wydajności i z jak najmniejszym hałasem. W naszym teście nie odnotowaliśmy zależności między wydajnością okapów a ich efektywnością w pochłanianiu. Dlatego w tabelach z wynikami podajemy tylko ocenę pochłaniania, a nie wydajność. Tym bardziej, że wydajność ta zależy nie tylko od budowy okapu, ale i od takich czynników, jak wielkość otworu wentylacyjnego w twoim mieszkaniu czy kształt i długość rury.

Wyniki testu na: www.Pro-Test.pl

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (33)
/przedwczoraj
Więc po co przepłacać, skoro na rodzimym rynku rynku oferta jest równie bogata, świadczy o tym wysoka jakość okapów, nowoczesny design, a ceny konkurencyjne.
/8 miesięcy temu
... i gdzie jest ten test?,,,,
/8 miesięcy temu
Również polecam Globalo naprawde fajna firma, solidne sprzety, uwazam, ze cena jesy adekwatna do jakości.
POKAŻ KOMENTARZE (30)