Oznaczenia E na produktach

Oznaczenia E na produktach fot. Fotolia
Lepiej ich unikaj...
Joanna Szczepaniak / 31.03.2014 14:53
Oznaczenia E na produktach fot. Fotolia
Obecnie prawie każdy produkt spożywczy posiada oznaczenie "E" w swoim składzie. Z reguły nie mamy pojęcia co kryje się pod tajemniczymi symbolami. Niektóre z nich nie wyrządzą nam wielkiej szkody, ale są też takie, których lepiej nie spożywać. Zapamiętaj oznaczenia tych symboli i unikaj produktów spożywczych, które je zawierają. 

Poznaj oznaczenia "E" na produktach:

  • E104 – żółcień chinolinowa – toksyczny koncentrat, może powodować silne reakcje alergiczne.
  • E110 – żółcień pomarańczowa FCF – podobnie jak E104 koncentrat, który może uczulać.
  • E210 do E219 - syntetyczny dodatek do napojów gazowanych i konserw, jest rakotwórczy.
  • E220 - występuje w sokach owocowych, koncentratach i winie, niszczy i wyjaławia organizm z witaminy B12.
  • E221 do E227 - zakłóca czynności jelit.
  • E230 do E233 - powoduje zaburzenia funkcji skóry.
  • E239 - jest rakotwórczy.
  • E249 do E252 - dodawany do serów żółtych i topionych.
  • E338 do E341 – dodawane min. do napojów gazowanych fosforany, zakłócają procesy trawienia.
  • E621 - glutaminian sodu, syntetyczny wzmacniacz smaku potraw. Badania wykazały, że osoby spożywające potrawy z dodatkiem glutaminianu sodu prawie trzykrotnie bardziej narażone są na otyłość. Nadmiar tej substancji może prowadzić też do utraty wzroku.
  • E951 – aspartam, znajdziesz go głównie w produktach typu "light"; zdania na temat tego dodatku słodzącego są podzielone. Część lekarzy twierdzi, że regularnie spożywamy jest rakotwórczy. Inni uważają, że to bezpieczny produkt. 

Więcej:


Tagi: symbole

Redakcja poleca

REKLAMA