POLECAMY

5 pomysłów na nietypowe zastosowanie jabłek w domu. I wcale nie chodzi o ich jedzenie

Jak można wykorzystać jabłka? Te owoce świetnie nadają się nie tylko do jedzenia... Nie wierzysz? Sprawdź!

Weronika Kwaśniak / 8 miesięcy temu
5 pomysłów na nietypowe zastosowanie jabłek w domu. I wcale nie chodzi o ich jedzenie fot. Fotolia

Jabłka to bez wątpienia jedne z najpopularniejszych polskich owoców. Oprócz bycia podstawą licznych ciast i innych deserów, słyną też z tego, że chronią nas przed zaparciami, wzmacniają zęby, a nawet... ratują przed zawałem. W domu możesz je wykorzystać m. in. do przywrócenia świeżości brązowemu cukrowi, przyspieszenia dojrzewania pomidorów, a nawet... usunięcia nadmiaru soli z zupy!

Nasze nietypowe zastosowania z pewnością sprawią, że jeszcze bardziej polubicie jabłka. I oprócz pysznej szarlotki staną się one waszymi codziennymi pomocnikami ;-)

Zobacz też nietypowe zastosowania innych produktów

1. Wydłuż świeżość ciasta

Ciasto drożdżowe i biszkoptowy placek - pyszności! Niestety, te desery mają to do siebie, że szybko tracą świeżość. Polecamy więc ciekawy trik: przechowuj razem z nimi połówkę jabłka. Ten prosty zabieg sprawi, że ciasta będą dłużej kusić swoim smakiem i konsystencją!

2. Przyśpiesz dojrzewanie warzyw i owoców

Jeśli chcesz przyspieszyć dojrzewanie owoców lub warzyw, np. pomidorów, sprawa jest bardzo prosta. Włóż je do papierowej torby razem z dojrzałym jabłkiem (proporcja: 1 jabłko na 6 pomidorów). Dzięki temu proces będzie znacznie szybszy - pierwsze efekty można czasem zauważyć już na drugi dzień! Dojrzewanie bez słońca? Oczywiście, że to możliwe!

3. Zmiękcz zbrylony cukier

Brązowy cukier bardzo szybko ulega zbryleniu. Jest na to szybka porada: do torebki z bryłkami tego produktu, włóż kawałek jabłka. Zamknij starannie i odłóż w suche miejsce. Po 2 dniach cukier znowu będzie sypki!

4. Usuń nadmiar soli z sosu lub zupy

Przesolona zupa, sos lub gulasz? Zdarza się nawet najlepszym - podobno bywa oznaką zakochania ;-)

Nie załamuj rąk, jeszcze nie wszystko stracone! Przesoloną potrawę uratujesz, wrzucając do garnka kilka kawałków jabłka. Gotuj przez 10 minut, a owoc wchłonie w siebie nadmiar soli. Proste i skuteczne!

5. Zrób świeczniki lub dekorację

Zimą często przygotowujemy dekoracje z mandarynek lub pomarańczy. Owoc cytrusowy, w który powbijane są goździki, wydziela z siebie przyjemną woń i stanowi ozdobę np. świątecznego stołu. Podobną dekorację (albo domowy odświeżacz powietrza) możesz stworzyć z jabłka! Powbijaj w nie goździki i rozkoszuj się pięknym aromatem!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/8 miesięcy temu
Jedzone ze skórką pomagają zwalczyć zaparcia, jak wypijesz do tego dicopeg 10g to w kilka dni zapominasz o problemie