Nakrycie stołu

Na wszystkie okazje czy to święta, wesela, urodziny czy tez bardziej kameralne jak spotkania ze znajomymi warto zadbać, aby stół wyglądał schludnie i pięknie. Gustownie zastawiony stół na pewno zachęci gości do zajęcia miejsca przy stole i spożycia przy nim posiłku.

Na wszystkie okazje czy to święta, wesela, urodziny czy tez bardziej kameralne jak spotkania ze znajomymi warto zadbać, aby stół wyglądał schludnie i pięknie. Gustownie zastawiony stół na pewno zachęci gości do zajęcia miejsca przy stole i spożycia przy nim posiłku.

Przede wszystkim należy pamiętać, że nakryty stół powinien mieć przez cały czas przyjęcia efektowny wygląd. Powinien harmonizować z wystrojem wnętrza i stanowić punkt skupiający uwagę obecnych. Niezależnie od koloru obrus musi być zawsze świeży, nieskazitelnie czysty i dokładnie wyprasowany, również serwetki powinny być nienagannie czyste i ładnie złożone. Pamiętać też trzeba o kwiatach, rozstawionych w małych niskich wazonikach nie przesłaniających widoku gościom, oraz o tym, że zużyte naczynia powinny być w porę uprzątnięte, a okruchy pieczywa itp. usuwane. Płomyki świec ze starego lichtarza stworzą nastrój, jakiego nie da żadne nowoczesne oświetlenie.

3 sposoby składania serwetek - Kasia gotuje z Polki.pl

Stół nie powinien być przeładowany zastawa. Ta sama uwaga dotyczy półmisków, na których nie należy rozkładać na raz zbyt dużej ilości plastrów mięsa, wędlin itp. Brzegi półmisków powinny być wolne i nie poplamione sosami. Wielkość talerzy musi być dobrana do rodzaju potrawy, jej ilości i wielkości poszczególnych porcji. Jeśli podajemy zakąski, na płytkich talerzach ustawiamy mniejsze. Aby uniknąć podawania półmisków przez całą długość stołu, dobrze przygotować po dwa półmiski z tymi samymi potrawami i ustawić je na przeciwległych krańcach stołu.

Kanapki układa się na półmisku rzędami a nie stertami, gdyż te z dolnych warstw zwykle się uszkadzają i tracą efektowny wygląd. Ponieważ w większości przypadków przekąski ustawia się na stole wcześniej, trzeba zwrócić specjalną uwagę na ładne i gustowne udekorowanie półmisków i talerzy z przekąskami. Jako materiału dekoracyjnego należy używać przede wszystkim części tych produktów, z. których danie (potrawa) zostały sporządzone. Półmiski i salaterki dekorować można np. zielonym groszkiem, czerwoną papryką, grzybkami, pomidorami, rzodkiewką, plasterkami ogórków, gotowanej marchwi, jajek na twardo, cytryny, a także liśćmi sałaty, gałązkami pietruszki, kopru, porów oraz gęstym majonezem lub innym sosem.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (4)
AAllllllaaaaaa/6 lat temu
Potrzeba mi więcej informacji o nakrywaniu stołu sniadaniowego. Potrzebne jest to na lekcje.
sonitka/6 lat temu
potrzebuje dokladny opis do nakrycia stolu na sniadanie ( rozmieszczenie sztucców , prodoktow i wogole ). bo jutro na lekcji nakrywamy i chce aby bylo idealnie wiec prosze o propsty ladny sposob nakrycia stolu na sniadanie.,
LOL/7 lat temu
ale lolowate nakrycia!!! __ ___ | _ | | |__| |
POKAŻ KOMENTARZE (4)