Jaki wybrać garnek

Jaki wybrać garnek fot. Fotolia
Rodzaj garnka, a także materiał z jakiego został wykonany ma wpływ na koszty gotowania.
Joanna Szczepaniak / 07.01.2014 18:00
Jaki wybrać garnek fot. Fotolia

Czas gotowania potraw zależy nie tylko od tego jakie są wskazania z przepisu, ale również i od rodzaju garnka z jakiego korzystamy. Okazuje się, że jedne szybciej podgrzeją to co w nich się znajduje, a inne dłużej. Jaki garnek wybrać, aby maksymalnie skrócić czas gotowania i tym samym zaoszczędzić niemałe pieniądze na rachunkach za gaz?

Postaw na szybkowar

Szczelne naczynia z odpowiednio zamocowaną pokrywą to szybkowary. Tego typu garnki najbardziej służą oszczędzaniu! To właśnie w nich podczas gotowania powstaje ciśnienie ok. 2 atmosfer. Dzięki tak wysokiemu ciśnieniu woda wrze w temperaturze ok. 120 st. C, a, nie 100 st. C, jak to ma miejsce w zwykłych warunkach. To sprawia, że potrawy gotują się błyskawicznie, więc zużycie gazu lub prądu maleje nawet o 60–70 proc. w stosunku do gotowania w tradycyjnych garnkach. Na przykład twardą wołowinę można w tym naczyniu przyrządzić w ciągu 30 minut, a gotowanie zupy jarzynowej i ziemniaków trwa ok. 5 minut. Taki garnek to prawdziwa inwestycja!

Cenne grube dno

Ważne jest też to, z jakiego materiału garnek został wykonany. Mniejsze oszczędności, ale także istotne, uzyskamy gotując w garnkach stalowych z grubym dnem. Aby jednak kupić naprawdę dobre, trzeba im się dobrze przyjrzeć. Wybierajmy te, które są dość ciężkie, wykonane ze stali oznaczonej symbolem 18/10,ma dno ma grubość nie mniejszą niż 0,8 cm. Warto także wiedzieć, że nie wystarczy samo grube dno. Powinno mieć kilka warstw, które łączą swoje właściwości, aby kumulować i rozprowadzać ciepło.

na podstawie artykułu Barbary Lasoty/Pani Domu

Redakcja poleca

REKLAMA