Jedni twiedzą, że w każdej kuchni powinien znajdować się filtr do wody. Drudzy negują to stwierdzenie i śmiało piją wodę prosto z kranu. Kto ma rację? Aby pomóc Wam wyrobić sobie zdanie na ten temat przedstawiamy kilka ciekawych faktów i mitów na temat "kranówki".
Fakty:
- filtr do wody skutecznie zatrzymuje wszelkie drobnoustroje
- woda badana jest pod wieloma względami, ale często nie ma pewności w jakim stanie dociera do naszych kranów
- stosując filtr oczyścimy wodę nie tylko z drobnoustrojów, ale również i z wartościowych minerałów
- zapach i wygląd wody często skutecznie zniechęca nas do spożywania jej prosto z kranu
- w przeciwieństwie do wód mineralnych woda wodociągowa nie pochodzi z czystego źródła, dlatego zostaje poddana tzw. procesowi uzdatniania
- chlorowanie zapewnia czystość mikrobiologiczną, ale nadaje niezbyt przyjemny, charakterystyczny smak i zapach wody
- picie wody z kranu o wyczuwalnej dużej zawartości chloru nie jest polecana kobietom w ciąży, małym dzieciom i osobom w podeszłym wieku
- stare rury w swoim składzie mają np. ołów, który może przenikać do wody
Mity:
- stosowanie filtrów zabezpiecza w pełni przed drobnoustrojami, to mit, ponieważ wiele bakterii zbiera się w samym filtrze i może przedostać się z filtra do wody
- wodę z kranu zawsze można pić bez obaw
- stosowane długotrwałe gotowanie poprawia nam jakość wody
- wody mineralnej możemy używać do gotowania potraw