POLECAMY

Możesz się zdziwić! Sprawdź, co naprawdę należy przechowywać w szufladzie lodówki, a czego nie wolno tam trzymać

Co przechowywać w szufladzie lodówki? Co nie może się tam znaleźć? Większość z nas popełnia wielki błąd...

Weronika Kwaśniak / 4 miesiące temu
Możesz się zdziwić! Sprawdź, co naprawdę należy przechowywać w szufladzie lodówki, a czego nie wolno tam trzymać fot. Fotolia

Lodówka wydaje się być najbardziej pospolitym sprzętem domowym. W końcu znajduje się w każdym mieszkaniu - o ile nie wszyscy mają zmywarki, telewizory czy kuchenki mikrofalowe, o tyle bez chłodziarko-zamrażarki właściwie nie da się żyć. Zdawałoby się więc, że obsługa tego urządzenia dla nikogo nie powinna być tajemnicą. Tymczasem okazuje się jednak, że o niektórych sekretach lodówki wiele niewiele osób...

Co wkładasz do szuflady, która jest położona najniżej? Z pewnością, niemal automatycznie i z rozpędu - warzywa oraz owoce.

Jakie produkty naprawdę powinno się przechowywać w najniższej szufladzie?

Pamiętaj o tym, że w większości modeli, to miejsce charakteryzuje się stosunkowo wysoką temperaturą (8-10 stopni) oraz wysoką wilgotnością. To właśnie ten ostatni parametr ma kluczowe znaczenie - zbyt duża ilość wilgoci nie służy wielu produktom. Wkładając je tam, znacznie skracamy ich przydatność do spożycia - będą pleśnieć lub gnić.

To dlatego w najniższej szufladzie pod żadnym pozorem nie wolno przechowywać owoców!

Wyjątkiem są jedynie owoce cytrusowe, maliny oraz truskawki, którym nie przeszkadza wysoka wilgotność. Wszystkie pozostałe gatunki powinny być przechowywane tam, gdzie poziom wilgoci jest niski. Jeśli w szufladzie umieścisz np. śliwki, możesz być pewna, że zepsują się błyskawicznie.

Jak przyspieszyć dojrzewanie warzyw i owoców?

Warto pamiętać, że wiele warzyw i owoców wytwarza własną wilgoć, poprzez wydzielanie gazów. Włożenie raptem jednego jabłka (lubiącego suche środowisko) do szuflady pełnej warzyw, sprawi że wszystkie szybko przestaną nadawać się do jedzenia.

Większość warzyw lubi wilgoć, więc przechowywanie ich na tym poziomie przyczyni się do wydłużenia ich świeżości. Szpinak, pietruszka czy sałata nie wytrwają zbyt długo, jeśli nie zapewnisz im takiego środowiska. Dno i boki szuflady warto wyłożyć papierowym ręcznikiem, który będzie absorbować nadmiar wilgoci.

Zobacz więcej porad domowych

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)