POLECAMY

5 niebezpiecznych błędów, które popełniasz podczas używania deski do krojenia

Czy jesteś przekonana, że prawidłowo używasz swojej deski do krojenia? Niektóre błędy mogą szkodzić twojemu zdrowiu!

Weronika Kwaśniak / 2 miesiące temu
5 niebezpiecznych błędów, które popełniasz podczas używania deski do krojenia fot. Fotolia

Z pewnością masz w swojej kuchni więcej niż jedną deskę do krojenia. Ja właśnie dokonałam szybkich obliczeń i okazało się, że używam ośmiu. Jedna z redakcyjnych koleżanek przyznała się, że świetnie radzi sobie z jedną deską. Niezależnie od tego, czy przy gotowaniu potrzebujesz 15 desek, czy używasz 1, istnieje duże prawdopodobieństwo że popełniasz kilka karygodnych błędów, które mogą mieć wpływ nawet na twoje zdrowie.

1. Używasz tej samej deski do krojenia warzyw i mięs

Jeśli masz tę samą deskę do krojenia mięsa i warzyw, jesteś narażona na prawdziwą inwazję szkodliwych drobnoustrojów. Surowa pierś z kurczaka czy wołowina nie powinna mieć kontaktu z tą samą deską, na której nawet kilka dni później zamierzasz przyrządzać warzywa. Kup deski w 2 różnych kolorach albo oznacz je np. za pomocą lakieru do paznokci. Nie ma powodu, aby ogórek do mizerii czy pomidor na kanapce miał wcześniej kontakt z bakteriami pozostałymi po surowym mięsie.

2. Myjesz drewnianą deskę w zmywarce

Drewniane deski do krojenia są z pewnością bardziej estetyczne, a dodatkowo mają inną dużą zaletę - nie tępią noży i nie dają się tak łatwo zarysować jak te plastikowe. Destrukcyjny okazuje się jednak dla nich zbyt duży kontakt z wilgocią. Zbyt mocne zamoczenie drewnianej deski lub włożenie jej do zmywarki skutkuje tym, że produkt szybko się rozpadnie.

3. Nie olejujesz swojej drewnianej deski

Drewniana deska wymaga impregnacji co jakiś czas. Dzięki temu mniej będzie chłonęła wilgoć i zachowa piękny wygląd na dłużej. Warto czasem po prostu natrzeć ją dowolnym olejem jadalnym!

4. Nie dezynfekujesz deski do krojenia

Deska do krojenia wymaga dezynfekcji, zwłaszcza jeśli nie myjesz jej w zmywarce. Co kilka użyć warto przeprowadzić ten proces, zasypując przedmiot solą i zostawiając go na 12 godzin. Skuteczne będzie również przecieranie deski octem lub sokiem z cytryny.

5. Używasz szklanej deski do krojenia

Chociaż stosunkowo mało popularne, są cenione ze względu na walory dekoracyjne. Na tym kończy się krótka lista ich zalet - nie dosyć, że szybko tępią noże, to są po prostu niebezpieczne. Używając ich, bardzo łatwo się skaleczyć.

Czytaj więcej porad domowych

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)