POLECAMY

Warzywa i owoce w twojej lodówce – jak je przechowywać?

Zapoznaj się z naszym poradnikiem!

Warzywa i owoce w twojej lodówce – jak je przechowywać?
Każda z nas wie, że owoce i warzywa to niezastąpione źródło witamin i mikroelementów potrzebnych do zdrowego funkcjonowania organizmu. Maliny, borówki, soczyste czereśnie – wakacje to niewątpliwie najbogatszy okres owocowego szaleństwa!
 
Czy wiesz jak właściwie je przechowywać? Jakie warzywa i owoce powinny być trzymane w lodówce? Sprawdź nasz poradnik i zatrzymaj świeżość naturalnych produktów na dłużej! 

Na początek 

Istnieją zasady uniwersalne, które pomogą ci prawidłowo dbać o warzywa i owoce. Powinnaś zawsze oddzielać od siebie obite sztuki od zdrowych. Jeżeli kupiłaś niedojrzałe produkty postaw na przechowywanie ich w temperaturze pokojowej. Dlaczego? Wyższa temperatura pomoże im dojrzeć i nabrać smaku. 

 

Nie lubimy zimna 

Oto lista produktów, które niekoniecznie lubią zimne temperatury:
1. Banan – jeżeli ma zieloną skórkę nie wkładaj go do lodówki, przez niską temperaturę jego skóra zbrązowieje, a sam owoc nie będzie mógł prawidłowo dojrzeć.
2. Awokado - dojrzeje jedynie w temperaturze pokojowej. Dojrzałe sztuki możesz włożyć do lodówki ale pamiętaj, że mają krótki okres przydatności do spożycia.
3. Cebula - której jeszcze nie obrałaś, bardzo dobrze zachowuje swoją świeżość w ciemnych, ale niekoniecznie bardzo chłodnych miejscach. 
4. Dynia – nie powinnaś narażać jej na temperaturę niższą niż 10°C.
5. Czosnek – musi być od lodówki jak najdalej. Jeśli wszystkie ząbki czosnku są w łupinkach, możesz spokojnie przechowywać je w podobny sposób jak cebulę. Jeśli są obrane, masz ok. 10 dni na dodanie ich do sosu, mięsa, gulaszu lub przygotowania z nich pysznej czosnkowej zupy. Będzie smacznie i nie zmarnujesz jedzenia!
6. Bakłażan – lubi umiarkowaną temperaturę, najlepiej o wysokości ok. 10°C.
7. Owoce egzotyczne – nie przechowuj ich w lodówce, są przystosowane do wyższych temperatur.
8. Pomidory – niska temperatura  im szkodzi, należy je przechowywać w temperaturze pokojowej, ogonkami do góry.

Lodówko, otwórz się 

Są warzywa i owoce, które dzięki odpowiedniemu przechowywaniu w lodówce mogą na długo zachować swoją świeżość! Oto one: 
 
1. Owoce jagodowe: malina, jeżyna, borówka, jagoda – cudowne, sezonowe owoce. Najlepiej przechowywać je w lodówce, możesz wykorzystać do tego pojemniki w których je kupiłaś. Pamiętaj o bardzo ważnej zasadzie – nie myj ich przed włożeniem do lodówki! Opłucz je w misce z wodą dopiero przed spożyciem. Owoce jagodowe możesz zjeść w ciągu dwóch dni od kupienia. 
2. Marchew, pietruszka, seler – niska temperatura znacznie spowolni ich proces starzenia.
3. Wiśnie i czereśnie – są to owoce pochodzące z naszej strefy klimatycznej. Preferują niższą temperaturę.
4. Sałata – lubi chłód i wilgoć. 
5. Truskawki – nie myj ich przed włożeniem do lodówki. W odpowiednio niskiej temperaturze mogą pozostać świeże nawet przez cztery dni!
6. Brukselka i brokuł – można przechowywać je w lodówce ok. czterech dni. 
7. Rzodkiewka- oddziel liście od główek rzodkiewki i schowaj je w pojemniku do lodówki. 

Odpowiednie chłodzenie 

Dużo tych zasad, prawda?  Dzięki nowym chłodziarko-zamrażarkom Bosch NoFrost z technologią VitaFresh plus nie musimy już o nich wszystkich pamiętać. Urządzenia pozwalają na przechowywanie żywności dwukrotnie dłużej, zachowując  pełnię wartości odżywczych i walory smakowe. 
Inżynierowie marki Bosch w najnowszych chłodziarko-zamrażarkach Serie | 6 zastosowali VitaFresh plus – specjalną komorę świeżości, która składa się z dwóch stref suchej i wilgotnej. Strefa sucha nadaje się idealnie do przechowywania serów, mięsa i ryb. Strefa wilgotna zapewnia doskonałe warunki dla owoców i warzyw, a także pozwala zachować ich świeżość, smak i wartości odżywcze na dłużej.

Funkcjonalność i wygoda

Nowe lodówki marki Bosch mają automatyczny panel sterowania na drzwiach - funkcjonalny i nowoczesny. Wyróżnia je także duża pojemność: pomieszczą tygodniowy zapas żywności, napoje, a nawet duże garnki czy miski! Nie mogło być lepiej, prawda?

Lód pod kontrolą 

Na uwagę zasługuje również technologia NoFrost, która zapobiega powstawaniu uporczywego szronu we wnętrzu lodówki, a my dzięki temu nie musimy już martwić się o jej rozmrażanie i bez problemu możemy sięgać po mrożonki, które nie będą sklejone.
 
Specjalny system chłodzenia SkinCondenser sprawia, że urządzenie jest wyjątkowo ciche, energooszczędne można ustawić je bezpośrednio przy ścianie w ciągu mebli kuchennych i stworzyć piękną zabudowę. 

Na zdrowie 

Coraz większą uwagę zwracamy na to, co jemy. Chętnie sięgamy po produkty ekologiczne, zwłaszcza, jeśli chodzi o warzywa i owoce. I bardzo słusznie!  mówi Agnieszka Ślusarska-Staniszewska, dietetyk i dodaje Jednak, aby cieszyć się naprawdę zdrową i smaczną żywnością warto zadbać również o odpowiedni sposób jej przechowywania. Taki, który zapewni jej dłuższą trwałość i spowolni wzrost szkodliwych mikroorganizmów, a tym samym pozytywnie wpłynie na nasze bezpieczeństwo i zdrowie oraz na smak gotowych dań .
 
 
Tagi: lodówkaBosch
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/rok temu
Ja mam taką szufladę w panasonicu, jaką pokazujecie na zdjęciu wyżej. To jest super rozwiązanie,jak dla mnie idealne do przechowywania owoców i warzyw.
/rok temu
My ostatnio kopiliśmy innej marki, Gorenje no frost i testy na razie przeszła pomyślnie :) Owoce są świeże, nie rozpadają się, a o to mi głównie chodziło. Jednak dobra lodówka to inwestycja na lata i nasze zdrowie. Jeść spleśniałe albo nadgniłe jedzenie do krok w przepaść.