Stwórz swoją własną spiżarnię:
- Na spiżarkę możesz przeznaczyć oddzielną szafkę w kuchni lub małą wnękę. Jeśli nie ma drzwi, schowaj zapasy za roletą, żaluzjami, czy zwykłą zasłonką. Żywność lepiej się bowiem przechowuje, w zaciemnionych miejscach. Osłona chroni też przed kurzem.
- Doskonałym meblem do przechowywania np. przetworów jest też kredens. Pod półkami umieść samoprzylepne lampki led (na baterie, ok. 5 zł), łatwiej odnajdziesz produkt. Na wewnętrznej stronie drzwi zamocuj wieszaki i powieś na nich woreczki z przyprawami.
- Nad blatami i (lub) pod kuchennymi szafkami zamontuj relingi z zawieszanymi na nich koszyczkami – przydadzą się na przyprawy, małe słoiczki, puszki z kawą i herbatą czy buteleczki oliwy.
- Warkocze przypraw i pęki ziół są uroczą ozdobą kuchni, zwłaszcza, gdy przewiążesz je kolorowymi wstążeczkami. Rośliny roztoczą też przyjemną woń.
- Jeśli hodujesz zioła, nadmiar możesz z powodzeniem zasuszyć. Obetnij gałązki, zrób z nich pęczki, zawieś główkami w dół w suchym, przewiewnym, zacienionym miejscu. Gdy wyschną umieść w woreczkach.
- Świeże warzywa (np. ziemniaki) nie zepsują się tak szybko, jeśli wsypiesz je do przewiewnego kosza z wikliny. Dorzuć do nich kilka ząbków czosnku – zapobiegną one gniciu bulw.
- Konfitury, dżemy, pikle i inne przetwory będą prawdziwym hitem rodzinnego obiadu. A zimą, gdy po nie sięgniesz, przypomnisz sobie o lecie.
- W przewiewnej spiżarni doskonale przechowują się wędzone wyroby, np. dojrzewające kiełbasy i szynki. Powieś je dość luźno, aby nie stykały się ze sobą.
- Szczególnie dekoracyjnie wyglądają nalewki. Warto zrobić większy zapas, przelać do ozdobnych buteleczek, a potem podarować przyjaciołom.
- Owoce będą miały lepszy smak i dłużej się przechowają, jeśli do koszy lub skrzynek włożysz ususzone gałązki chmielu albo kwiaty czarnego bzu. Zimowe odmiany powinny poleżeć luzem przez tydzień w suchym pomieszczeniu, żeby się „wypociły”.
- Dobry pomysł na przechowywanie butelek – nie tylko z winem, także z sokami, octem winnym, oliwą, przecierami, itp. Taki schowek najlepiej zbudować w chłodnej piwnicy, ale można też pod schodami. Wystarczą do tego kawałki grubej sklejki. lub fragmenty starego, niepotrzebnego już regału.
- Wnętrze szafy lub wnęki przeznaczonej na spiżarnię warto zabudować półkami modułowymi. Można je dowolnie zestawiać i rozbudowywać dokupując pojedyncze elementy.