POLECAMY

Wszystko, co musisz wiedzieć o filtrowaniu wody

Zapoznaj się z naszym wodnym poradnikiem, by żyć bardziej ekologicznie.

Magdalena Burda / 6 dni temu
Wszystko, co musisz wiedzieć o filtrowaniu wody fot. Materiały prasowe Brita

Nasz organizm potrzebuje ok. dwóch litrów wody dziennie. Bez niej czujemy znużenie i senność, nie chce nam się jeść, a kondycja naszego ciała znacząco się osłabia. Bez wody nie ma życia, to proste. W tym momencie rodzi się jednak pytanie - jaką wodę pić? Jej jakość różni się, zarówno jeśli mówimy o butelkowanych wodach źródlanych/mineralnych, jak i o kranówce. Ale czy zastanawiałaś się nad jeszcze jednym rozwiązaniem – nad filtracją?

Co wiemy o wodzie kranowej?    

Woda butelkowana to dla większości z nas pierwszy wybór. Ale czy zastanawiałaś się dlaczego dźwigasz wodę, zamiast po prostu odkręcić kran? Woda z kranu jest bezpieczna do spożycia. O jej bezpieczeństwo dbają miejscowe wodociągi oraz stacje sanitarno-epidemiologiczne. Aby zabezpieczyć wodę przed rozwojem bakterii dodawany jest do niej chlor, który w nadmiarze negatywnie wpływa na jej smak i zapach. W wodzie kranowej mogą pojawiać się także drobne zanieczyszczenia mechaniczne pochodzące z rur wodociągowych. Czy wiesz, jak łatwo możesz sobie poradzić z tymi problemami?
 
serwis prasowy BRITA

Postaw na ekologiczne rozwiązanie! 

Idealnym sposobem jest filtracja. Dlaczego? To dzięki niej zredukujesz takie czynniki jak kamień w wodzie, nieprzyjemny smak czy mętny kolor. Zacznij zatem od tego, co pijesz! Jeżeli chcesz cieszyć się w końcu smaczną i naprawdę czystą wodą, a do tego jesteś miłośniczką nowoczesnych i ekologicznych rozwiązań, powinnaś przyjrzeć się temu wyjątkowemu wkładowi filtracyjnemu.
 
Dzbanek BRITA Style oraz wkład filtracyjny Maxtra+

Filtr idealny do domu   

BRITA Maxtra+ charakteryzuje się kilkoma innowacyjnymi elementami w dziedzinie filtracji wody, takimi jak dokładniejsza filtracja mechaniczna , czy większa powierzchnia filtracyjna, którą teraz możemy porównać do powierzchni aż 3,5 boisk piłkarskich. Dzięki tym elementom, wkład filtracyjny jest w stanie znacznie polepszyć smak i czystość naszej wody. Co więcej, sama wydajność filtra wynosi aż 100 litrów! 
BRITA w swoich produktach propaguje ekologiczne rozwiązania, dlatego w swoich filtrach stosuje granulki węgla stworzone z łupin orzecha kokosowego, których zadaniem jest pochłanianie substancji zakłócających smak wody przy jednoczesnym minimalnym wpływie na środowisko.
Jeśli kamień w czajniku spędzał ci sen z powiek, ucieszy cię fakt, że zastosowanie wymiennika jonowego we wkładzie BRITA pozwala znacznie zredukować twardość wody oraz metali w niej występujących, co oznacza dłuższą żywotność sprzętów kuchennych.
Pamiętaj także o tym, że filtracja jest świetną alternatywą dla wody butelkowej. Czy wiedziałaś, że filtrowanie kosztuje 22 gr za litr wody w przypadku używania filtra dzbankowego, natomiast średni koszt 1 litra wody butelkowanej wynosi aż 1 zł? Idealny wybór dla świadomych ekologów, prawda?
 
Dzbanek BRITA Style z ledowym czujnikiem i nowym wkładem Maxtra+

Prosto i przyjemnie 

Na rynku dostępnych jest wiele różnych systemów filtrujących. Niektóre z nich wymagają montażu, czasami należy wygospodarować specjalne miejsce na umieszczenie własnej stacji uzdatniania wody.  Wszystkim użytkownikom wody wodociągowej polecamy wypróbowanie prostych i ekonomicznych filtrów dzbankowych. Nie wymagają one montażu, a ponadto dostępne są w szerokiej ofercie kolorystycznej. Wkładamy do nich wymienny filtr, a specjalny wskaźnik przypomina nam kiedy należy go wymienić. Proste? Proste! Po co dźwigać butelki z wodą, kiedy dostęp do pysznej, filtrowanej wody możesz mieć non stop?
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (5)
/wczoraj
A ja słyszałam, że woda przepuszczalna przez filtr węglowy jest pozbawiają wszelkich składników mineralnych, jest wyjałowiona i pita w dużych ilościach może zaszkodzić bo wypłukuje nasz organizm z minerałów. Używam jej tylko do herbaty i do kawy, a dla zdrowia piję butelkowa ją wodę MINERALNĄ.
/przedwczoraj
W moim mieście (120tys mieszkańców) woda z kranu jest po prostu niesmaczna. Samo filtrowanie w dzbanku nie pomagało, więc zastosowałem ozonowanie. Ozonator z rurką elastyczną i kamień do rurki na końcu i te rurkę z kamieniem wkładam do butelki 5l na 5 minut. I tak ozonuję 5-6 butli co kilka dni. Można taką wodą odświeżać np. warzywa, mięso, owoce - przez zanurzenie na kilkanaście minut. Właściwie wody nie trzeba wymieniać , jeśli gotuje się np. rosół, czy wywar na zupę. Na takiej wodzie zupy sa z pewnością smaczniejsze i zdrowsze, niż na chlorowanej kranówce. Pozdrawiam :)
/przedwczoraj
Filtracja chyba węglowa ale na początku zmienia wody smak...poźniej lepszy
POKAŻ KOMENTARZE (2)