POLECAMY

Zapomniany hit polskich kuchni: prodiż

Warto go mieć!

Zapomniany hit polskich kuchni: prodiż fot. Fotolia

Czy słyszałaś kiedyś o prodiżu? Jeśli nie, warto nadrobić zaległości! Chociaż wielu z nas kojarzy się on z reliktem PRL-u, najwyższa pora odczarować ten stereotyp. Prodiż przyda się w absolutnie każdej kuchni!

Co to jest prodiż?

Prodiż to po prostu duże, metalowe naczynie z pokrywką. Nie jest to jednak wcale zwykły garnek - urządzenie jest zasilane prądem i dzięki temu można w nim piec rozmaite specjały.
To specyficzny odpowiednik małego piekarnika elektrycznego, jednak smak potraw przygotowywanych w prodiżu jest zupełnie inny! Wydawałoby się, że wraz z pojawieniem się w większości domach kuchenek z rozmaitymi opcjami przyrządzania dań, prodiż stanie się tylko przestarzałym zabytkiem. Jego współczesna wersja raczej nie przypomina tej znanej z babcinej kuchni, ale jest równie przydatna! Prodiże są nadal produkowane (chociaż na mniejszą skalę) i dalej znajdują nabywców.

Do czego może się przydać prodiż?

Jeśli nie masz w kuchni piekarnika, prodiż będzie dla ciebie prawdziwym wybawieniem. Z powodzeniem upieczesz w nim niemal wszystko!
Nawet dla posiadaczek piecyków ten ciekawy gadżet jest dużym udogodnieniem. Nic nie może się równać ze smakiem ciasta drożdżowego wypiekanego w prodiżu! Przygotujesz dzięki niemu również pyszne ziemniaki, udka, warzywa, zapiekanki, sernik, makowiec, babkę i wiele innych smakołyków.
Potrawy pieczone w tym urządzeniu nie wysychają tak jak te, które są przyrządzane w zwykłym piekarniku. Dzięki temu ich smak jest zupełnie inny. Dodatkową zaletą prodiża jest fakt, że pobiera on mniej prądu niż piecyk elektryczny czy gazowy.
Warto poszukać tego zapomnianego sprzętu na babcinym strychu!

Zobacz inne przydatne porady:

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/2 lata temu
Potwierdzam, prodiż to bardzo fajne urządzenie. Gdy byłem studentem i mieszkałem na stancji bez piekarnika (jakieś dwla lata temu) kupiłem sobie prodiż. Mięso w nim zrobione jest przepyszne!