Poznaj oznaczenia "E" na produktach:
- E104 – żółcień chinolinowa – toksyczny koncentrat, może powodować silne reakcje alergiczne.
- E110 – żółcień pomarańczowa FCF – podobnie jak E104 koncentrat, który może uczulać.
- E210 do E219 - syntetyczny dodatek do napojów gazowanych i konserw, jest rakotwórczy.
- E220 - występuje w sokach owocowych, koncentratach i winie, niszczy i wyjaławia organizm z witaminy B12.
- E221 do E227 - zakłóca czynności jelit.
- E230 do E233 - powoduje zaburzenia funkcji skóry.
- E239 - jest rakotwórczy.
- E249 do E252 - dodawany do serów żółtych i topionych.
- E338 do E341 – dodawane min. do napojów gazowanych fosforany, zakłócają procesy trawienia.
- E621 - glutaminian sodu, syntetyczny wzmacniacz smaku potraw. Badania wykazały, że osoby spożywające potrawy z dodatkiem glutaminianu sodu prawie trzykrotnie bardziej narażone są na otyłość. Nadmiar tej substancji może prowadzić też do utraty wzroku.
- E951 – aspartam, znajdziesz go głównie w produktach typu "light"; zdania na temat tego dodatku słodzącego są podzielone. Część lekarzy twierdzi, że regularnie spożywamy jest rakotwórczy. Inni uważają, że to bezpieczny produkt.