4 niezwykle zdrowe warzywa uprawiane na balkonie

Trudno spodziewać się obfitych zbiorów z niewielkiej doniczki, ale na pewno uda ci się wyhodować tyle sałaty, by starczyło na sałatkę.

warzywa na balkonie, sałata, uprawa warzyw
fot. Panthermedia

Na balkonie możesz uprawiać także miniaturowe krzewy i drzewka owocowe: pnące truskawki wydające smaczne słodkie owoce, jabłonie, czereśnie, jagodę kamczacką.

Przygotowując się do uprawy warzyw, zadbaj przede wszystkim o glebę dobrej jakości. Możesz poprosić znajomych, którzy mają działkę i uprawiają warzywa, aby dali ci trochę sprawdzonej ziemi ze swojego ogrodu.

Kup dostatecznie duże pojemniki. Powinny mieć koniecznie otwory odpływowe. Warto wywiercić je w bocznych ściankach (po 2) na wysokości 1/5 naczynia. Na dno nasyp keramzyt, granulowaną glinkę lub żwir. Zalej je wodą i dopiero nasyp ziemi.

Regularnie podlewaj warzywa. Gleba powinna być stale umiarkowanie wilgotna i to nie tylko z wierzchu.

Jakie warzywa uprawiać na balkonie?

Czosnek


Wymaga bardzo żyznej i dostatecznie wilgotnej ziemi. Umieszczamy w niej  (na głębokość ok. 3 cm) całe główki  lub pojedyncze ząbki. Wyrosną z nich, liście, które są doskonałą przyprawą do zup. Cena 1,2 zł.

Sałata


W uprawie balkonowej najlepiej sprawdzi się sałata rozetowa. Można zrywać jej liście (ale tylko zewnętrzne, środkowe są jej potrzebne do rozwoju), a roślina wciąż odrasta i to w szybkim tempie. Nasiona można wysiewać 2–3-krotnie (w odstępach ok. 15 cm) co 14 dni i w ten sposób wciąż mieć świeże listki. Warto przed siewem wzbogacić ziemię mączką rybną, wówczas nie trzeba będzie nawozić rośliny. Najważniejszym zabiegiem pielęgnacyjnym jest podlewanie. Sałacie nie może zabraknąć wody, zwłaszcza w upalne dni. Cena ok. 80 gr.

Rukola


Bardzo łatwa w uprawie. Nasiona można wysiewać co 2–3 tygodnie, by stale mieć świeże liście. Odstępy między sadzonkami powinny wynosić ok. 6–7 cm. Gdy rośliny wzejdą i wypuszczą po 3–4 listki, należy je przerwać, żeby wyrosły dorodniejsze. Rukola na balkonie nadaje się do zbioru, gdy osiągnie ok. 12 cm wysokości. Trzeba regularnie ją podlewać, bo gdy ma za mało wody, staje się bardzo gorzka, a więc niesmaczna. Roślina ta na ogół nie choruje, ale czasem atakują ją pchełki ziemne. Aby zapobiec inwazji szkodników, dobrze jest okryć szczelnie ziemię włókniną, by owady nie mogły się spod niej wydostać. Cena ok. 2 zł.

Koper


Warto go wysiewać od początku kwietnia, mniej więcej co miesiąc. Wystarczy rozrzucić nasiona na ziemię i przykryć je cieniutką warstwą podłoża. Kiedy siewki wykiełkują, dobrze je przerzedzić, aby odstępy między roślinami wynosiły 10–15 cm. Koperek nie wymaga niemal żadnej pielęgnacji. Trzeba jedynie zadbać, żeby skrzynki stały w miejscu słonecznym, osłoniętym od wiatru, a gleba była zawsze wilgotna. Gdy rośliny wyrosną na wysokość ok. 20 cm, można zrywać pierwsze listki. Cena ok. 1,50 zł.

Małgorzata Świgoń/Przyjaciółka
Oceń artykuł 10 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Opinie
Ania2013.07.08 09:34
Ja na balkonie uprawiam właśnie rukolę
Gość2013.05.24 14:20
Warzywa na balkonie to najlepsze co mam w tym mieście... " Przynajmniej swoje :)
Gość2013.05.22 09:47
z balkonowych warzyw bardzo dobrze rosną mi pomidorki minaiturowe
Gość2013.05.16 12:31
ja tam mam sałatę w doniczce, o!
Gość2013.05.15 11:22
Warzywa na balkonie to dobre rozwizanie dla kogoś, kto nie ma działki' \
Gość2012.06.02 21:37
na parapecie zawsze mam bazylie , miętę, szczypiorek i oregano, w ogródku krzak magii
Raport specjalny