Sezon truskawkowy w pełni, robi się także coraz cieplej, co powiecie więc na lekkie, orzeźwiające lody truskawkowe?
Lody te są niskokaloryczne, smaczne i pełne witamin. Znakomicie orzeźwiają, a zarazem poprawiają humor.
Można je w prosty sposób zrobić samodzielnie w domu, bo ich przygotowanie nie wymaga specjalistycznych maszynek do produkcji lodów czy wymyślnych składników.
Do ich przygotowania będziemy potrzebować jedynie:
- 150 gram truskawek,
- 50 gram cukru,
- 100 ml wody,
- pół cytryny,
- plastikowe foremki na lody i patyczki (plastikowe bądź drewniane).
Wykonanie:
Myjemy truskawki i oczyszczamy je z szypułki. Miksujemy je na puszysty krem. Wodę zagotowujemy na małym ogniu i rozpuszczamy w niej cukier. Następnie chłodzimy otrzymany syrop. Sok wyciśnięty z połowy cytryny mieszamy ze zmiksowanymi truskawkami i łączymy z syropem. Otrzymaną masę wlewamy do plastikowych foremek na lody (jeśli ich nie macie możecie wykorzystać również pojemniczki po jogurtach, na przykład tych o niewielkich rozmiarach, dla dzieci). Do foremek włóż patyczki, czy to te, które są z nimi w komplecie, czy drewniane. Jako patyczek można wykorzystać także plastikową łyżeczkę.
Tak przygotowane foremki włóż do zamrażalki. Odczekaj, aż całkowicie się zamrożą. Lody są gotowe do spożycia!