Bulimia - choroba współczesnych kobiet

Niezadowolenie ze swojej figury pcha kobiety ku dietom i wyrzeczeniom. Brak umiaru zmienić się może w koszmar.

kobieta

Problem naszych czasów

Bulimia nervosa, czyli żarłocznośc psychiczna została po raz pierwszy zdiagnozowana jako choroba w 1980 roku. Cierpi na nią nawet do 10% młodych kobiet. Choroba dotyka głownie dziewczynki w wieku od 13 do 16 lat i młode kobiety, między 19, a 25 rokiem życia.
Oba okresy w życiu kobiety są bardzo intensywne. Ich ciało się zmienia, hormony szaleją, psychika często nie radzi sobie z oczekiwaniami jakie stawia przed nimi rodzice i koleżanki. Wszystkie chcą być piękne za wszelką cenę, która niejednokrotnie bywa bardzo wysoka. Szybko przesadne dbanie o figurę staje sie uzależnieniem.

Media i młode środowiska lansują jeden model idealnej kobiety, który niepodzielnie rządzi od lat - lekka i szczupła. Wiele dziewcząt zdaje sobie sprawę, że ich sylwetki nie nadążają za światowymi trendami. Powoduje to niską samoocenę i kompleksy, które niejednokrotnie prowadzą do depresji. Kobiety chcąc poprawić własne samopoczucie i dorównać szczupłym rówieśniczkom rozpoczynają zmaganie ze swoją wagą. Prowadzi to do niemal zaczynają się niemal obsesyjnego odchudzania. Bardzo często takich działań podejmują się kobiety, którym daleko do nadwagi. Wewnętrzny głos podpowiada im jednak , że są za grube. Kiedy patrzą w lustro nabierają do siebie obrzydzenia i zawsze widzą swoją figurę w negatywnym świetle.

Katowanie ciała

Bulimia jest początkowo trudna do stwierdzenia. Ofiary choroby zaczynają stosować różne diety, często je łącząc i kompletnie pozbawiając organizm składników mineralnych. Ćwiczą ponad swoje siły, wreszcie rozpoczynają głodówki. Wycieńczone ciało domaga się jedzenia, wtedy przychodzą niekontrolowane napady łaknienia. By zaspokoić głód bulimiczki chwytają się wszystkiego co wpadnie im w ręce. Łączą czekoladę z kiełbasą, ogórki kiszone z owocami, wszystko by tylko napełnić żołądek. Często zdarza się, że przy nagłym napadzie pochłaniają jednorazowo do 20 000 kalorii. Potem przychodzi wstyd i wyrzuty sumienia. Kobiety chore na bulimię mają poczucie winy, że czas diet i głodówki poszedł na marne. Za wszelką cenę chcą cofnąć czas. Wiedząc, że to nie możliwe starają się chociaż odwrócić zgubne ich zdaniem skutki swego czynu. Chcą się nie tylko ukarać za chwilę słabości, ale i jak najszybciej pozbyć pochłoniętego jedzenia.

IBG
Oceń artykuł 65 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Opinie
Fredzio2012.02.10 16:03
Moim zdeniem powiennaś iść do lekarza i jak najszybciej się z tego wyleczyć. W czasie jedzenia musisz jeść mało,ale często, najlpieji 5 posiłków dzielnie,jedz to po czym Ci jest dobrze. W czasie choroby sa co miesiąc robione badania krwi,ale niestety w twoim przypadku oraz chodzenie zaleca się chodzenie do psychologa,raczej pójdziesz do szpitala jeśli się zgłosisz do lekarza, za późno to sobie uzmysłowiłaś,bo trzeba dziłąć jaknajszybciej.
Iwona HUDSON, Gdańsk2010.09.30 16:54
BH.502. MOTTO: CZŁOWIEK jak każdy organizm żywy na naszej planecie TYJE z dwóch powodów GŁÓWNYCH. 1. PIERWSZY powód: to spożycie zbyt dużej ilości tłuszczu, który wchłania się szybko w jelicie cienkim i odkłada jako tłuszcz już ludzki. Tyjemy od tłuszczu w tempie ekspresowym. 2. DRUGI powód: to spożycie węglowodanów, ale tylko i WYŁĄCZNIE tych, które po spożyciu produktu zawierającego właśnie węglowodany, podnoszą poziom cukru wysoko, zmuszając trzustkę do wydzielania zbyt dużej ilości INSULINY, co skutkuje utworzeniem trójglicerydów, czyli również tłuszczu, głównie w górnych partiach ciała np. wychudzone modelki, a z fałdami tłuszczu na twarzy. PUENTA. __CHLEB typu KR-IRL, zawiera dużo węglowodanów, ale NISKICH, tzn. daje ENERGIĘ, a nie powoduje otyłości oraz tworzy uczucie sytości. Zdecydowanie NIEZBĘDNY w procesie odchudzania. To kłopot, że nie kupisz tego chleba, nikt go nie piecze, nikt na nim nie zarabia, ale samemu upiec WARTO !! UWAGA. Wszelki chleb upieczony w oparciu o KAŻDĄ mąkę, zawiera __WYSOKIE węglowodany oraz ogrom toksyn tj. konserwanty, spulchniacze, barwniki, polepszacze zapachu i smaku, przyczynia się do plagi OTYŁOŚCI i CUKRZYCY typu 2, u ludzi, ale u kotów i psów nim karmionych RÓWNIEŻ. Wiedzą o tym Chińczycy (1,2 mld ludzi) oraz Hindusi (900 mln), którzy ciągle pracują i skutecznie się rozmnażają, ponieważ jedzą ogromnie dużo ENERGETYCZNYCH węglowodanów, lecz tych niskich z RYŻU i KASZ. Ich energia nie ma sobie równych, nawet w sztukach walki gdzie jest to wyraźnie widoczne. SUKCES ŻYCIA dla współczesnego człowieka to konsumpcja __NISKICH węglowodanów, tj. do 26% wzrostu, a wzorem są ludy Dalekiego Wschodu. PIWO jest dozwolone i po piwie się nie tyje, lecz po tym co się przy piwku zje np. tłuszcz i __WYSOKIE węglowodany, tj. od 26,01% wzrostu. R E F L E K S J A: __INDEKS ŻYWIENIOWY, a; __INDEKS GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze. IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody. IG; to marketing, obłuda i biznes. Zobacz też; CUKRZYCA typu 2, wg: IRL KRAKÓW. __Książka; _pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku. Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione. __Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL
2009.12.09 20:14
choruję od 10 lat,ale dopiero 2 lata temu zrozumiałam że tak dalej być nie może.jestem zmęczona,wykończona,ciągle boli mnie głowa i te zawroty.ale nie umiem się wyleczyć.pomóżcie!
hf2009.02.10 18:43
x
bulimiczka2008.12.08 10:07
ja przechodziłam bulimię dwa razy, to byl koszmar. nigdy więcej bulimii i wmawiania sobie głupot, że jestem gruba, obiecuję
Raport specjalny
Kalkulator BMI
Waga Wzrost
Oblicz