Alergia krzyżowa - co ją powoduje

kobieta z katarem fot. Fotolia
Cierpisz na pyłkowicę? Uważaj co jesz! Niektóre produkty spożywcze mogą wywołać u ciebie silne reakcje alergiczne.
/ 21.06.2018 16:19
kobieta z katarem fot. Fotolia

Sprawdź tylko, co się z czym krzyżuje.

1. Grzyby, pleśnie - mleko, sery pleśniowe, jogurt, maślanka
2. Trawy - mąka, pomidory, arbuzy, miód, jabłka
3. Roztocza - owoce morza
4. Lateks - ananasy, pomidory, figi, ziemniaki
5. Bylica - seler, marchewka, miód, banany, przyprawy
6. Pyłki drzew - jabłka, orzechy, ziemniaki, marchewka, owoce pestkowe
7. Pierze - białko kurze
8. Sierść kota - mięso wieprzowe

Alergia krzyżowa - co to takiego?

Jeżeli masz katar sienny, w okresie pyleń reakcja alergiczna może wystąpić u ciebie także po zjedzeniu jabłka, a nawet podczas obierania surowych ziemniaków. Wówczas na tej ręce, w której trzymasz ziemniak, zauważysz wyprysk. Mówimy wtedy, że doszło do powstania reakcji krzyżowej. Alergia krzyżowa potrafi być bardziej dokuczliwa niż pierwotne uczulenie np. na pyłki roślin. Objawia się silnym wypryskiem na skórze, nagłym świądem i obrzękiem warg, podniebienia oraz policzków. Ale może też spowodować reakcje ze strony układu oddechowego albo pokarmowego.

Alergia krzyżowa - na co uważać?

Alergię krzyżową mogą wywołać surowe owoce, głównie śliwki, brzoskwinie, czereśnie i gruszki, oraz warzywa, zwłaszcza marchew, seler, pietruszka. Do produktów silnie uczulających zalicza się także orzechy ziemne i laskowe. Jeśli jesteś wrażliwa na pyłki brzozy i leszczyny objawy alergii krzyżowej mogą u ciebie wystąpić po zjedzeniu pomarańczy lub wypiciu soku owocowego. Alergia na pyłki traw może ujawnić się po spożyciu arbuza, pomidora, ziemniaków. Osoby uczulone na krowie mleko mogą także źle reagować na mięso wołowe.

Alergia krzyżowa - jak sobie radzić?

Większość alergenów ginie pod wpływem wysokiej temperatury, dlatego niebezpieczne pokarmy możesz spróbować zjeść, ale po ich ugotowaniu. Nie wolno ci jeść surowych jabłek, ale szarlotkę – tak. Jeśli chorujesz na atopowe zapalenie skóry, wyklucz z jadłospisu surowe jajka, w zamian jedz ugotowane na twardo żółtka i jajka przepiórcze. Uczulonym można być także na cząsteczki lateksu zawarte w różnych produktach m.in. zabawkach, rękawiczkach, prezerwatywach. Gdy masz na nie alergię, unikaj jedzenia bananów, fig, awokado, daktyli, kiwi, orzechów ziemnych i pomidorów.

Redakcja poleca

REKLAMA