Zdrowe czy nie? Poznaj całą prawdę o jedzeniu z mikrofali!

Słyszałaś, że jedzenie z kuchenki mikrofalowej jest szkodliwe? Nie wiesz, czy w to wierzyć? Rozwiewamy twoje wątpliwości.

Jedzenie z mikrofali - poznaj całą prawdę
fot. Fotolia

Większość osób, które chcą się zdrowo odżywiać, nie ma zaufania do kuchenki mikrofalowej. Dlaczego? Najczęściej twierdzą, że przyrządzane w niej posiłki są niezdrowe. Sprawdziliśmy, jak jest naprawdę.


Poznaj całą prawdę na temat jedzenia z mikrofali!

Jedzenie z mikrofali jest zdrowe

PRAWDA Jedzenie, które przyrządzamy w kuchence mikrofalowej nie traci swoich właściwości odżywczych. Promieniowanie o częstotliwości stosowanej w mikrofalówkach nie rozrywa wiązań związków chemicznych. Mikrofale powodują tylko tzw. rezonans rotacyjny cząsteczek wody. To znaczy, że te ostatnie pod wpływem promieniowania zaczynają drgać i wydzielają ciepło, które ogrzewa potrawę.

Mikrofale nie niszczą witamin i enzymów

PRAWDA Z badań porównawczych wynika, że w potrawie przygotowywanej w mikrofalówce zostaje zachowane:
  • 7% więcej witaminy C niż podczas tradycyjnego gotowania
  • 28–50% więcej witaminy B1
  • 20% więcej witaminy A
Jedyne ryzyko dla witamin i enzymów może stanowić podgrzanie potrawy do bardzo wysokiej temperatury - wtedy stają się one nietrwałe.

Kuchenka mikrofalowa jest rakotwórcza

MIT Takie obawy budzi promieniowanie elektromagnetyczne, które emituje kuchenka mikrofalowa. Tymczasem jest ona tak skonstruowana, że mikrofale nie mają szans, by wydostać się na zewnątrz. A poza tym pole elektromagnetyczne we wnętrzu kuchenki nie jest tak silne, by mogło uszkodzić DNA naszych komórek.

Potrawy przygotowywane w mikrofalówkach są wolne od substancji toksycznych

PRAWDA Badania naukowe nie potwierdziły szkodliwego wpływu mikrofali na jedzenie. Ale trzeba pamiętać, że potrawy można przyrządzać i podgrzewać w kuchence tylko w odpowiednich naczyniach, najlepiej szklanych lub plastikowych.

Rozmrażanie jedzenia w mikrofalówce powoduje namnażanie się bakterii

MIT Rozmrażanie trzeba przeprowadzać jednak zgodnie z instrukcją dołączoną do kuchenki. Udowodniono również, że mikrofale mają właściwości dezynfekujące: można na przykład sterylizować w nich butelki dla niemowląt.

Kuchenki mikrofalowe nie są bezpieczne dla osób z rozrusznikiem serca

MIT Wbrew obiegowym opiniom z badań naukowych wynika, że mikrofale nie zakłócają pracy rozruszników serca.

Dowiedz się więcej:

Publikacja:
Agata Bernaciak Redaktor, Wydawca serwisu
Oceń artykuł 32 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Opinie
majlo2014.11.10 00:24
"jedzmy zdrowo" ty naiwniaku. myślisz że kupując warzywka i owoce masz samo zdrowie? w sadzie w sezonie około 30 zabiegów chemicznych w postaci oprysków, pyszne keczupy i soczki pomidorowe z naszych cudnych (w reklamie) dojrzałych w słońcu pomidorów z pola-co tydzień oprysk. wolę warzywa spod osłon- nie trzeba ich pryskać. myślę że bardziej wam wszystkim zaszkodzi strach przed tym wszystkim niż mnie korzystanie z mikrofalówki. pierwszą radziecką mikrofale miałem jeszcze w latach 80-tych i do dziś żyję i nie choruję wogóle
Gość2013.04.17 20:45
a to ciekawe z tym krzemem, trzeba uważać w takim razie
Gość2013.02.05 19:50
Hahahaha bzdura na bzdurze, okropna propaganda, ciekawe ile $$ dostała strona za opublikowanie tego gówna ;) Walić zdrowie ludzi, liczą się zyski ze sprzedaży mikrofalówek ;)
Gość2013.01.22 08:17
Jak widzę jakie pseudonaukowe bzdury tu niektórzy wypisują to wierzyć mi się nie chce. Jak pojechały przez wsie pierwsze lokomotywy to podobno krowy mleka nie dawały. Ska się biorą takie nieuki i głąby :)
Gość2013.01.19 20:03
To jest wciskanie ludziom kitu! Artykuł sponsorowany i tyle. Jedzenie z mikrofali jest MARTWE i SZKODLIWE! Polecam zainteresować się tematem i nie wierzyć w bzdury, które serwują nam pseudonaukowcy opłacani przez korporacje. Zapoznaj się np. z pozycją 'Elektromagnetyzm i podstawy życia' Robert O. Becker.
Gość2012.11.24 22:08
casq - gdzie studiujesz? Bo również studiuję miktroelektronikę, jestem na trzecim roku i bardziej pseudonaukowych bzdur nie słyszałam
Jedzmy zdrowo2009.12.20 15:53
Zgodnie z poprzednim wpisem jedzenie z mikrofali jest martwe, pozbawione wartości zdrowej żywności - wystarczy poszukać wyników badań naukowych w internecie (wiele z nich funkcjonuje w drugim obiegu, bo lobby producentów sprzętu blokuje obieg informacji i tworzy takie artykuły jak ten). Mikrofalówka jest absolutnie wykluczana w najciekawszych obecnie znanych dietach, takich jak dieta dr Ewy Dąbrowskiej, dr Tombaka czy diety chińsko-podobne, gotowanie zgodne z metodą 5 przemian itp. Nasze psy nie ruszają jedzenia z mikrofali. Zwierzęta karmione eksperymentalnie jedzeniem wyłącznie z mikrofali zdychają po kilku tygodniach. Lobby producentów działa sprawnie, tak jak inne - np. producentów mleka i przetworów, cukru, mięsa, leków, telefonów komórkowych itp. Wystarczy przyjrzeć się jakie cuda znalazły się w Codex Alimentaris. Najlepiej jeść dużo warzyw i owoców, dużo surowych /surówek, gotować krótko tradycyjnie, ew. w szybkowarze, żadnych wynalazków typu mikrofalówka :-)
casq2006.09.19 12:34
To jest kompletna bzdura co Państwo napisali w tym artykule. Studiuję mikroelektronikę i uczestniczylam w jednym z projektów badających wpływ mikrofal na trawienie krzemu. Wynik był zaskakujący: jeżeli w zwykłej mikrofalówce podgrzejemy czysta wodę to potem tą samą woda można trawić krzem. Jedząc jedzenie z mikrofalówki jemy "trawę". Ludzie zastanówcie się czasami co jecie.
Susan2006.06.08 22:22
Czesto zadawalam sobie pytanie,czy uzywanie mikrofalowki jest dobrym pomyslem.Dzisiaj wiem,ze tak.Szczegolnie martwil mnie wplyw mikrofal na organizm ludzki.Ten artykul wyjasnil mi wiele dreczacych mnie kwestii.
2006.06.07 14:30
Wcześniej można było przeczytać, że żywność po wyjęciu z mikrofalówki jest martwa, pozbawiona wszelkich wartości odżywczych.
aga2006.06.07 14:23
duzo mi to wyjasniło :)
Raport specjalny
Kalkulator BMI
Waga Wzrost
Oblicz