Cała prawda o mikrofalówce

To kłamstwo, że jedzenie z kuchenki mikrofalowej jest szkodliwe. Rozwiewamy wszystkie twoje wątpliwości.

jedzenie z mikrofalówki
fot. Fotolia

Większość osób, które chcą się zdrowo odżywiać, nie ma zaufania do kuchenki mikrofalowej. Dlaczego? Najczęściej twierdzą, że przyrządzane w niej posiłki są niezdrowe. Sprawdziliśmy, jak jest naprawdę.

1. To jest normalne gotowanie!

Jedzenie, które przyrządzamy w kuchence mikrofalowej, nie traci swoich właściwości odżywczych. Promieniowanie o częstotliwości stosowanej w mikrofalówkach nie rozrywa wiązań związków chemicznych. Mikrofale powodują tylko tzw. rezonans rotacyjny cząsteczek wody. To znaczy, że te ostatnie pod wpływem promieniowania zaczynają drgać. Trąc o inne cząsteczki, wydzielają ciepło, które ogrzewa potrawę. Z tym samym zjawiskiem mamy do czynienia w przypadku tradycyjnego gotowania.

2. Mikrofale nie niszczą witamin i enzymów.

Z badań porównawczych wynika, że w potrawie przygotowywanej w mikrofalówce zostaje zachowane:
  • 7% więcej witaminy C niż podczas tradycyjnego gotowania
  • 28–50% więcej witaminy B1
  • 20% więcej witaminy A
Jedyne ryzyko dla witamin i enzymów może stanowić podgrzanie potrawy do bardzo wysokiej temperatury – wtedy stają się one nietrwałe. Jednak to samo może nastąpić podczas gotowania czy pieczenia.

3. Kuchenka mikrofalowa nie jest rakotwórcza.

Takie obawy budzi promieniowanie elektromagnetyczne, które emituje kuchenka mikrofalowa. Tymczasem jest ona tak skonstruowana, że mikrofale nie mają szans, by wydostać się na zewnątrz. A poza tym pole elektromagnetyczne we wnętrzu kuchenki nie jest tak silne, by mogło uszkodzić DNA naszych komórek, co często prowadzi np. do nowotworu.

4. Potrawy przygotowywane w mikrofalówkach są wolne od substancji toksycznych.

Badania naukowe nie potwierdziły szkodliwego wpływu mikrofali na jedzenie. Ale trzeba pamiętać, że potrawy można przyrządzać i podgrzewać w kuchence tylko w odpowiednich naczyniach, najlepiej szklanych (nie zdobionych) lub plastikowych.

5. Rozmrażanie jedzenia w mikrofalówce nie powoduje namnażania się bakterii.

Rozmrażanie trzeba przeprowadzać zgodnie z instrukcją dołączoną do kuchenki: w odpowiednich porcjach, na obrotowym talerzu itp. Tak, by mikrofale mogły przeniknąć wszystkie warstwy potrawy. Udowodniono, że mikrofale mają właściwości dezynfekujące: można na przykład sterylizować w nich butelki dla niemowląt.

6. Kuchenki mikrofalowe są bezpieczne dla osób z rozrusznikiem serca.

Wbrew obiegowym opiniom z badań naukowych wynika, że mikrofale nie zakłócają pracy rozruszników serca.

7. Smaczne czy nie? Kwestia gustu.

Korzystając z mikrofalówki, nie potrzebujemy używać tłuszczu. A to głównie tłuszcze intensyfikują smak potrawy. Dlatego dania z mikrofalówki smakują inaczej – lepiej czy gorzej, to sprawa indywidualnych upodobań.

Edipresse Polska S.A.
Oceń artykuł 31 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Opinie
Gość2013.04.17 20:45
a to ciekawe z tym krzemem, trzeba uważać w takim razie
Gość2013.02.05 19:50
Hahahaha bzdura na bzdurze, okropna propaganda, ciekawe ile $$ dostała strona za opublikowanie tego gówna ;) Walić zdrowie ludzi, liczą się zyski ze sprzedaży mikrofalówek ;)
Gość2013.01.22 08:17
Jak widzę jakie pseudonaukowe bzdury tu niektórzy wypisują to wierzyć mi się nie chce. Jak pojechały przez wsie pierwsze lokomotywy to podobno krowy mleka nie dawały. Ska się biorą takie nieuki i głąby :)
Gość2013.01.19 20:03
To jest wciskanie ludziom kitu! Artykuł sponsorowany i tyle. Jedzenie z mikrofali jest MARTWE i SZKODLIWE! Polecam zainteresować się tematem i nie wierzyć w bzdury, które serwują nam pseudonaukowcy opłacani przez korporacje. Zapoznaj się np. z pozycją 'Elektromagnetyzm i podstawy życia' Robert O. Becker.
Gość2012.11.24 22:08
casq - gdzie studiujesz? Bo również studiuję miktroelektronikę, jestem na trzecim roku i bardziej pseudonaukowych bzdur nie słyszałam
Jedzmy zdrowo2009.12.20 15:53
Zgodnie z poprzednim wpisem jedzenie z mikrofali jest martwe, pozbawione wartości zdrowej żywności - wystarczy poszukać wyników badań naukowych w internecie (wiele z nich funkcjonuje w drugim obiegu, bo lobby producentów sprzętu blokuje obieg informacji i tworzy takie artykuły jak ten). Mikrofalówka jest absolutnie wykluczana w najciekawszych obecnie znanych dietach, takich jak dieta dr Ewy Dąbrowskiej, dr Tombaka czy diety chińsko-podobne, gotowanie zgodne z metodą 5 przemian itp. Nasze psy nie ruszają jedzenia z mikrofali. Zwierzęta karmione eksperymentalnie jedzeniem wyłącznie z mikrofali zdychają po kilku tygodniach. Lobby producentów działa sprawnie, tak jak inne - np. producentów mleka i przetworów, cukru, mięsa, leków, telefonów komórkowych itp. Wystarczy przyjrzeć się jakie cuda znalazły się w Codex Alimentaris. Najlepiej jeść dużo warzyw i owoców, dużo surowych /surówek, gotować krótko tradycyjnie, ew. w szybkowarze, żadnych wynalazków typu mikrofalówka :-)
casq2006.09.19 12:34
To jest kompletna bzdura co Państwo napisali w tym artykule. Studiuję mikroelektronikę i uczestniczylam w jednym z projektów badających wpływ mikrofal na trawienie krzemu. Wynik był zaskakujący: jeżeli w zwykłej mikrofalówce podgrzejemy czysta wodę to potem tą samą woda można trawić krzem. Jedząc jedzenie z mikrofalówki jemy "trawę". Ludzie zastanówcie się czasami co jecie.
Susan2006.06.08 22:22
Czesto zadawalam sobie pytanie,czy uzywanie mikrofalowki jest dobrym pomyslem.Dzisiaj wiem,ze tak.Szczegolnie martwil mnie wplyw mikrofal na organizm ludzki.Ten artykul wyjasnil mi wiele dreczacych mnie kwestii.
2006.06.07 14:30
Wcześniej można było przeczytać, że żywność po wyjęciu z mikrofalówki jest martwa, pozbawiona wszelkich wartości odżywczych.
aga2006.06.07 14:23
duzo mi to wyjasniło :)
Raport specjalny
Kalkulator BMI
Waga Wzrost
Oblicz