2. W każdym głównym posiłku powinno znaleźć się białko (np. jaja, ser, mięso, ryba), węglowodany (np. pełnoziarniste pieczywo, płatki owsiane, muesli, kasze) i ograniczone ilości tłuszczów roślinnych (oliwa z oliwek, olej lniany).
4. Zawsze pamiętaj o śniadaniu! To pierwszy posiłek po wielogodzinnym, nocnym „głodowaniu”, więc powinien być wartościowy i dawać energię na początek dnia.
5. Podczas przygotowania posiłku pamiętaj o zasadzie „jednego talerza”. Posiłek zawsze zaczynaj od warzyw i owoców, dzięki temu szybciej wypełnisz żołądek i w rezultacie zjesz mniej.
6. Mięso ma stanowić 1/4 wyżywienia, węglowodany – 1/4, a warzywa – 1/2. Zachowuj te proporcje w codziennej diecie.
7. Ostatni posiłek zjadaj najpóźniej trzy godziny przed snem. Zapomnij o zasadzie „nie jeść po 18”, bo jeśli kładziesz się spać o północy, to będziesz tak głodna, że zjesz coś tuż przed snem (najczęściej to, co będziesz miała pod ręką).
8. Wieczorem unikaj potraw ciężkostrawnych, z dużą ilością błonnika (w nocy organizm powinien się zregenerować i odpocząć) oraz owoców (zawierają dużo cukrów prostych).